30 / 04 / 2024

Çalışanlar bu hakkınızı unutmayın: İstifa edene tazminat veriliyor!

 Çalışanlar bu hakkınızı unutmayın: İstifa edene tazminat veriliyor!

Başvuru yapanlar 1 yıl geçmeden istifa etmeleri halinde tazminata hak kazanırlar. İstifa yoluyla tazminat alma koşuluna hak kazanan kişilerin bu süreyi aşmaması gerekir. Ayrıca fesih ile birlikte istifa edenler de tazminat alabilir.



Tazminat, çalışma hayatına atılmış ancak istifa etmeyi düşünenler için en önemli konudur. İşçilerin çalıştıkları süre içinde aldıkları tazminat katlanarak artmaktadır. Her yıl için 1 tazminat hakkı olan adaylar, normal şartlarda istifa etmeleri halinde bu tazminatı alamazlar. Ancak belirli şart ve koşullarda istifa etmeniz halinde tazminat alabilirsiniz. İstifa ettikten 1 yıl önce başvuranlar tazminat alabilirler.

A Haber'de yer alan habere göre;Kanunumuza göre kıdem tazminatı alabilmeniz için işten kendi isteğiniz ve kusurunuz dışında ayrılmanız gerekir. Bazı istisnalar olsa da, istifa eden tazminat alamayabilir. Bunlar, 1475 sayılı eski İş Kanunu'nun 14'üncü maddesinde şu şekilde sıralanmıştır. Emeklilik için ayrılanlar, askerlik için ayrılanlar, evliliğinin üzerinden 1 yıl geçmeden ayrılan kadınlar, Haklı fesih ile istifa edenler. Bu maddelere bir de emeklilik için yaş dışındaki şartları tamamlayanları ekleyebiliriz.

 Çalışanlar bu hakkınızı unutmayın: İstifa edene tazminat veriliyor!

9 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olanlar için yaş dışındaki emeklilik koşulları 15 yıl 3600 gün olarak belirlenmiştir. Bu tarihten sonra sigortalı olanlar 25 yıl, 4500 gün veya 7.000 günü tamamlayarak tazminata hak kazanırlar.Bunun için öncelikle SGK'dan emeklilik yaşı dışındaki şartları yerine getirdiklerine dair yazı almaları gerekmektedir. Bu mektup ile işyerlerine başvurmaları gerekmektedir.

Yargıtay, bu şekilde tazminat alanların daha sonraki çalışmalarına engel olmadığına hükmetti. Çalışmanın önünde herhangi bir engel olmadığı için bir yılı dolduranlar bu mektubu sınırsız defa alabilecekler.

 Çalışanlar bu hakkınızı unutmayın: İstifa edene tazminat veriliyor!

KİMLER İSTİFA EDİP TAZMİNAT ALABİLİR?

● Emeklilik için yaş dışındaki şartları tamamlayanlar.

● Emeklilik için ayrılanlar.

● Askerlik için ayrılanlar.

● Evliliğinin üzerinden 1yıl geçmeden ayrılan kadınlar.

● Haklı fesih ile istifa edenler.

 Çalışanlar bu hakkınızı unutmayın: İstifa edene tazminat veriliyor!

KİMLER DAHA SONRA ÇALIŞABİLİR?

● Emeklilik için yaşı bekleyenler.

● Emekli olanlar.

● Evlilik için ayrılanlar.

● Haklı fesih ile ayrılanlar.

.6 ay çalışana çifte tazminat hakkı! Bu detaya dikkat!

Kıdem tazminatı tavanı değişti!

Çalışan herkesi ilgilendiriyor! Kıdem tazminatında yeni tavan!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön