23 / 12 / 2024

Kıdem tazminatı tavanı değişti!

Kıdem tazminatı tavanı değişti!

Yılın ikinci yarısında uygulanacak memur maaş katsayısı ile birlikte yeni kıdem tazminatı tavanı da belirlendi. Temmuz-Aralık döneminde uygulanacak kıdem tazminatı tavanı 7 bin 280 lirayı aştı.



Çalışanların sigortası olan kıdem tazminatı, son işyerinde çalışılan her tam yıl için son 30 günlük brüt ücret üzerinden hesaplanır.

Posta Gazetesi'nde yer ala habere göre; tazminatın alt sınırı yılda bir kez, üst sınırı ise iki kez değişir. Asgari ücret, alt sınırı belirler. 1 Ocak itibarıyla asgari ücret yüzde 21,56 artarak brüt 3.577 liraya yükseldi. Başka bir deyişle, bu miktar en düşük tazminat için esas alınıyor.

Bir yıl için en yüksek kıdem tazminatını temsil eden tavan fiyat, memur maaş katsayısına göre belirlenir. Diğer bir deyişle, memur maaşlarındaki artışa endeksli bir kıdem tavanı bulunmakta ve her 6 ayda bir güncellenmektedir. 4 Ocak tarihinde enflasyon oranlarının açıklanmasıyla memur maaş artışı yüzde 7.36 olmuştu. Buna göre kıdem tavanı da 7 bin 639 liraya yükselmişti. Önceki gün açıklanan enflasyon oanlarına göre 1 Temmuz itibarıyla memura yüzde 8.45 zam yapılmıştı.

Kıdem tazminatı tavanı değişti!

15 yıl çalışanın avantajı 9 bin 602 lira

Memurlara yapılan yüzde 8.45’lik zamma paralel yeni tazminat tavanı da 7 bin 639 liradan 8 bin 284 liraya yükseldi. Yani her tam yıl için 645 lira daha tazminat almak mümkün olacak. Yeni tavan Ocak 2022'ye kadar geçerli. Kıdem tazminatı tavanındaki artıştan giyimli ücreti 7 bin 639 liranın üzerinde olan çalışanlar yararlanacak.

Örneğin; 10 bin lira ücreti ve 15 yıl çalışması bulunan bir kişi 1 Temmuz’dan önce işten çıkartıldığında veya emekli olduğunda 113 bin 715 lira alacaktı. Şimdi aynı durumdaki kişinin cebine net 123 bin 317 lira girecek. Bir başka deyişle yeni durumda 9 bin 602 lira daha fazla tazminat almış olacak. Bu tutar çalışma yılı arttıkça yükseliyor.

8 Eylül 1999’dan önce ilk kez sigortalı olup da 15 yıl 3600 gün sigortalılık süresini dolduran yani yaş dışındaki emeklilik şartlarını yerine getiren işçiler, Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan (SGK) ‘kıdem tazminatı alabilir’ yazısını temin ederek işverene verip, istifa ederse kıdem tazminatı alabiliyor. 8 Eylül 1999’dan sonra sigortalı olanların önünde ise iki seçenek var.

Birincisi, 25 yıl sigortalılık süresi ve 4500 gün prim. Bu şartları tamamlayan kadınsa 58, erkekse 60 yaşında emekli oluyor. İkincisi ise 7000 gün prim ödeme süresi. 7000 günü tamamlayan kadınsa 58, erkekse 60 yaşını doldurmak koşuluyla emekli olabiliyor. Dolayısıyla burada sigortalılık süresi aranmıyor. 19 yıl 5 ay 10 gün prim ödeyenler SGK’dan yazı alarak çalıştığı yerden istifa ederek kıdem tazminatını yasal olarak alabilir.

2021 kıdem tazminatı tavanı belli oldu!

Kıdem tazminatı tavanı 7 bin TL'yi geçti!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön