04 / 05 / 2024

Çalışanlar ve işverenler dikkat! Gelir vergisi tarifesi değişti!

Çalışanlar ve işverenler dikkat! Gelir vergisi tarifesi değişti!

2023 senesinde ücret gelirlerinde uygulanacak gelir vergisi tarifesine ve vergi istisnalarına ilişkin detaylar, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yapılan bir açıklamayla duyuruldu.



Konuyla ilgili bir paylaşım yapan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, 2023’e ilişkin ücret gelirlerinde uygulanacak gelir vergisi tarifesiyle ilgili bilgi vermişti.

Çalışanlar ve işverenler dikkat! Gelir vergisi tarifesi değişti!

Maliye Bakanlığı işte bu paylaşımın detaylarıyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, hem gelir vergisi tarifesi hem de yardım ödemelerinde uygulanan vergi istisnalarını açıkladı.

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, 1 Ocak 2022 tarihi itibarıyla asgari ücretin vergi dışı bırakıldığı ve bunun üzerinde ücret alanların da asgari ücrete isabet eden ücretlerinin gelir ve damga vergisinden istisna edildiği hatırlatıldı.

Açıklamada, asgari ücrete yüzde 54,5 oranında gerçekleşen artışın, gelir vergisi ve damga vergisi istisnasına da yansıdığı ve ücretlilerin ödeyeceği vergiyi azalttığı vurgulandı.

Asgari ücret istisnası sebebiyle 2023 senesinde her bir çalışanın yıllık 120 bin 96 lira gelirine isabet eden gelir ve damga vergisini ödemeyeceğine işaret edilen açıklamada, ücret geliri elde eden her bir çalışandan yıllık 16 bin 916,32 lira gelir vergisi ile 911,53 lira damga vergisi olmak üzere toplam 17 bin 827,85 lira vergi alınmayacağı duyuruldu.

Açıklamada ayrıca, bir taraftan asgari ücret istisnasında meydana gelen artış diğer taraftan da tarifede yapılan artışlar nedeniyle ücret gelirleri açısından çok daha avantajlı bir durumun ortaya çıktığı vurgulanarak, tarifenin üçüncü diliminin 550 bin TL’ye yükselmesinin ücret geliri elde edenlerin çok daha geç üst dilimlere geçmesini sağlayacağı, bunun doğal sonucu olarak daha az vergi ödeneceği belirtildi.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön