28 / 04 / 2024

Çekmeköy'deki askeri kışlaya yeni imar planı: TRT Film Platoları ve kampüs alanları inşa edilecek!

Çekmeköy'deki askeri kışlaya yeni imar planı: TRT Film Platoları ve kampüs alanları inşa edilecek!

Çekmeköy'deki Şehit Onbaşı Azim Özdemir kışlasında TRT Film Platoları ve kampüs alanları inşa edilmesi için yeni imar planı hazırlandı. İşte o planın detayları...



Geçtiğimiz yıllarda tahliye edilerek imara açılan İstanbul’daki askeri alanlardan Şehit Onbaşı Azim Özdemir kışlasına TRT kampüsü ve film platosu yapılması için yeni imar planı hazırlandı. İmar planları, idare mahkemeleri tarafından daha önce iki defa iptal edilmesiyle gündeme gelmişti. 

Yeni planda inşaat alanı oranı 1’den 0,8’e düşürüldü fakat yapı yükseliği 36,5 metre olarak kaldı. 

Dikencom'dan Canan Coşkun'un haberine göre; Çekmeköy'de yer alan Şehit Onbaşı Azim Özdemir Kışlası’ndaki 50 hektar yüzölçümüne sahip alan, 2020 Eylül tarihinde iki seneliğine TRT’ye tahsis edilmiş ve bu alanda hali hazırda TRT’nin çekim platoları yer alıyordu. 

Bu gelişmeden üç ay sonrasında TRT’nin Harbiye’deki Radyo binası ve Etiler Ulus’taki binası ‘depreme dayanıksız’ gerekçesiyle tahliye edilmişti. 

Çekmeköy deki askeri kışlaya yeni imar planı: TRT Film Platoları ve kampüs alanları inşa edilecek!

TRT FİLM PLATOLARI VE KAMPÜS ALANLARI İNŞA EDİLECEK

Boşaltılan kışlayla ilgili imar planları yargıya taşınmış, idare mahkemeleri tarafından da iki defa iptal kararı alınmıştı. Mahkemenin iptal kararının nedeni, planlama sahasının ormanla çevrili olması ve havza sınırları içinde kalması sebebiyle,  yapı, bitki örtüsü, iklim, flora-fauna, topoğrafya, ekolojik yapı ve toprak yapısı analizlerinin yapılmamış olması oldu. 

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın askıya çıkardığı yeni imar planında idari ve teknik hizmet alanları, set alanları ve otoparklar bulunuyor. Plan açıklama raporuna göre, yapılması planlanan TRT Film Platoları ve kampüs alanlarıyla yeni iş imkanları sunulacak. 

‘Yaşam kalitesini artıran sosyal alanların artırılacağının’ belirtildiği raporda, alanın verimli kullanımı ve doğal çevrenin korunmasının hedeflendiğine de dikkat çekildi. 

Kampüs alanları ve platoların film, dizi ve sinema sektörü için eğitim ve üretim alanı olacağına da yer verilen raporda, alana çok amaçlı salonlar, atölyeler yapılabileceği, burada yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılacağı aktarıldı. Ayrıca, uluslarlarası tanıtıma katkı sağlayacak dünya standartlarında bir plato ve kampüs alanı hedeflendiğine de vurgu yapıldı.

Çekmeköy deki askeri kışlaya yeni imar planı: TRT Film Platoları ve kampüs alanları inşa edilecek!

RAPORDA PLANIN OLUMSUZ ETKİSİ BULUNMADIĞI BELİRTİLDİ

Planlama aşamasında İstanbul Orman Bölge Müdürlüğü’nden alınan görüşe göre, TRT’ye tahsis edilen dokuz parselden ikisinin tümü beş parselin de bir kısmı ormanlık alanda yer alıyor. 

Plan açıklama raporunda, proje aşamasında özellikle parsellerin arasında boş kalmış, sık ağaçların  bulunmadığı alanların tercih edildiği belirtildi. 

Rapora göre, sık ormanlık alanda ‘ağaç çevresi bitkilerinin temizlenmesi, bakımsızlığının giderilmesi, ağaçların ortaya çıkarılması, yürüyüş yollarının belirlenmesi ve bu alanların zarar verilmeden kullanılabilir hale getirilmesi‘ planlanıyor ve planın kentsel peyzaj ve siluet üzerinde olumsuz etkisinin olmadığının altı çiziliyor.

Söz konusu arazide araziyle birlikte TRT’ye tahsis edilen, tescilli yapı niteliğindeki Said Halim Paşa av köşkü ve müştemilatı bulunuyor. 

İdare mahkemelerinin iptal ettiği imar planlarında inşaat alanı oranı 1, yapı yüksekliği de 36,5 metre yani altı kat olarak belirlenmişti. 

Yeni imar planındaysa inşaat alanı oranı 0,8’e düşürüldü, yapı yüksekliği değişmedi. 

Plan açıklama raporuna göre, açık ve kapalı plato alanları, hangar çekim stüdyoları, teknik alanlar için uygun kat yükseklikleri ve blok boyları tespit edildi. 

Söz konusu yapılar için yönetmelikte kat yüksekliği ve blok boyu tanımının olmadığına dikkat çekilen raporda, arazide yapılması hedeflenen yapıların kat yükseklikleri ve blok boyları mimari avan projede belirleneceğinin altı çizildi. 

Ekonominin 3 yıllık yol haritası açıklandı! Bu yıl için enflasyon hedefi yüzde 65’e yükseldi! Büyüme yüzde 4 olacak!

Euro için tehlike çanları çalıyor! Hatice Kolçak büyük krizi açıkladı! Hazır olun...

Başkentte 2 arsa satılıyor! Altındağ Belediyesi duyurdu: Arsa alıp yatırım yapmak isteyenler hemen bakın!

Almanya fabrika siparişlerinde sert düşüş yaşandı! Avrupa’nın hasta adamı geri mi dönüyor?

Çiftçilerin yüzü erken destek ödemeleriyle güldü, gözler şimdi küçükbaş hayvan yetiştiricilerine verilecek ödemede!


Geri Dön