Çelik yapılar depreme daha çok dayanıyor!
Sakarya Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü tarafından Yapı Malzemesi dersi kapsamında "Çelik" konulu bir seminer düzenlendi. Osman Yazaroğlu öğrencilere, KARDEM R'de yapılan çalışmalar, çelik üretimi ve çelik yapılar hakkında bilgi verdi.
SAÜ Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen seminere Karabük Demir Çelik Sanayi ve Ticaret A.Ş. (KARDEM R) Kalite Müdürü Osman Yazaroğlu konuşmacı olarak katıldı. Yazaroğlu öğrencilere, KARDEM R'de yapılan çalışmalar, çelik üretimi ve çelik yapılar hakkında bilgi verdi.
"ÇELİK YAPILAR TERCİH EDİLMELİ"
Türkiyehin deprem kuşağında bir ülke olduğunun altını çizen Osman Yazaroğlu, "Çelik yapılann sayısının artması Türkiye için önemli çünkü çeliğin sağlamlığı, dayanıklılığı ve direnci kıyaslanamaz, depreme karşılık veren malzemedir.
Kentsel dönüşümde ve deprem sorunlarının çözümü için çelik kullanımının anması konusunda adım atılması önemli, depreme dayanıklı ekolojik kalıcı konutlar yapılaması için betonarme klasik binalar yerine, çelik yapıların tercih edilmesi gerekiyor" şeklinde konuştu.
YÜZDE BESİN ALTINDA...
Türkiye'de konutlarda çelik kullanım oranının artması gerektiğini dile getiren Yazaroğlu, "Gelişmiş ülkelere bakıldığı zaman çelik yapılar yüzde 30 ile yüzde 50 arasında değişmekte, ülkemizde maalesef bu rakam yüzde beşin altında. Çelik yapı sistemleri kullanılarak üretilen yasam alanlarının önemi göz andı edilemez. Bu nedenle çelik yapılara daha fazla önem verilmeli hatta teşvik edilmeli" diye konuştu.
DOVİZ TASARRUFU
KARDEM R Fabrikası'ndaki çalışmalardan da söz eden Yazaroğlu, 72 metre uzunluğuna kadar ray ürettiklerini belirtti. Yazaroğlu, "Ürettiğimiz 72 metrelik raylar şu an yüksek hızlı tren hatlarında kullanılıyor. Beş yıl öncesine kadar rayları talya'dan ithal ediyorduk. Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demir Yollan, rayları talya'dan 12500 dolara ithal edericen şimdi, bizden 900 dolara alıyor. Bu da ülkemiz için yaklaşık 250 milyon dolar gibi bir döviz tasarrufu sapıyor" dedi.
Sakarya Halk Gazetesi