06 / 05 / 2024

Çelikte ihracat kaybı derinleşiyor! Kayıp yüzde 50’yi bulabilir!

Çelikte ihracat kaybı derinleşiyor! Kayıp yüzde 50’yi bulabilir!

Çelik sektörünün ihracat kaybı derinleşmeye devam ediyor. Yüzde 50oranındaki ihracat kaybıyla yılı tamamlamaya hazırlanan sektör, enerjide fiyatların rekabet edilebilir seviyelere gelmesini istiyor.



İhracatta 2022’de 21 milyar dolara imza atan çelik sektörü, 2022’de ağır bir kayıp yaşıyor. Enerji maliyetleriyle başa çıkamayan ve yurt dışı pazarlarda rekabet kabiliyetini kaybeden sektör, 2023’ü yüzde 50 seviyesine yakın azalışla 11 milyar dolarlık ihracatla kapatmaya hazırlanıyor. Çelik sektörü, 2023’ün ocak-nisan döneminde gemi, yat ve hizmetlerinden sonra, ihracat rakamı en fazla azalan ikinci sektör olarak kayıtlara geçti. 2022 Ocak-Nisan döneminde 7.6 milyar dolar değerinde ihracat yapan sektör, 2023’ün aynı döneminde yüzde 40 seviyesine yakın düşüşle beraber 4.6 milyar dolarlık ihracat yaptı.

 Çelikte ihracat kaybı derinleşiyor! Kayıp yüzde 50’yi bulabilir!

ENERJİ VE ÇİN FAKTÖRÜ

Çelik İhracatçıları Birliği (ÇİB) Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Aslan, geçen seneye kıyasla ihracattaki düşüşün yüzde 50'yi bulduğunu ifade ederek, “Düşüşün esas nedenleri enerjideki fiyatlar ve Çin. Enerji fiyatlarının rekabet edebilecek düzeylere gelmesini talep ediyoruz” şeklinde konuştu. Yılın ilk iki ayında ihracatın yüzde 40 oranında azaldığının altını çizen Aslan, deprem felaketinin etkisine de değinerek, “Hatay, Osmaniye, İskenderun'da üretilen çeliğin ihracattaki payı çok büyük değil. Bu düşüşte deprem etkisi yüzde 3-5 seviyelerinde” dedi.

İşte detaylar...


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön