13 / 10 / 2024

Cendere Türkiye'nin California'sı olacak!

Cendere Türkiye'nin California'sı olacak!

Kentsel Dönüşüm Projesi 'nin ikinci ayağı Kağıthane 'de start alıyor. Cendere Vadisi 'ne 70 bin kişinin yaşayacağı konutlar yapılacak. Tam 350 hektarlık alan silikon vadisi olacak....




İSTANBUL 'DA Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında Kadıköy Fikirtepe 'den sonra “Cendere Vadisi ” projesi de hayata geçiyor. Belediye Meclisi 'nin aldığı kararla 350 hektarlık alan silikon vadisi olacak. Bilişim, eğitim ve AR-GE tesisleri ile 70 bin kişinin yaşayacağı konutlar inşa edilecek. Vadinin içinde Enver Paşa 'nın 1915 'te yaptırdığı tren yolu da tekrar hayata geçirilecek. Özellikle orta ölçekli üreticilerin ve satış depolarının bulunduğu Cendere, sık sık taşmasıyla da gündeme geliyordu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi,   vadinin kaderini değiştirecek bir proje geliştirdi. Projeye göre Cendere Vadisi, dönüşümle silikon vadisi olacak. Toplam alanı 350 hektar olan Cendere Vadisi 'nde bulunan fabrikalar kaldırılacak ve yerine eğitim-bilişim ve teknoloji geliştiren merkezler kurulacak. Proje bittiğinde 30 bin kişiye istihdam sağlanacak. Yeni yapılacak konutlarda 70 bin kişi yaşayacak.

Cendere 'den Haliç 'e motor sefası

Proje hayata geçtiğıinde ufak motorlar ya da teknelerle Cendere 'den   Haliç 'e taşımacılık yapılacak. Ayrıca hayvanat bahçesi projesi üzerinde de çalışmalar sürüyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş,   her iki konuda da talimat verdi. Hazırlanan bu projelerin hayata geçmesiyse Kağıthane ve Ayazağayı kapsayan bu alan Türkiye 'nin California 'sı olacak. Cendere Vadisi Dönüşüm Projesi, fabrika sahası olmasından dolayı şehir yaşamında uzun yıllar atıl kalmış bir bölgenin yeniden İstanbul 'a kazandırılmasının adı olduğuna dikkat Kağıthane Belediye Başkanı Fazlı Kılıç,     İstanbul 'un merkezi yerlerinden birini oluşturan Cendere, ortasında Kağıthane Deresi akan, etrafı çam ormanlarıyla kaplı bir mahal. İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi 'nin onayından da geçen proje ile vadi, bilişim ve teknolojik park olarak adlandırılarak bir dönüşüm   gerçekleştiriliyor. Bu bölgede dere çayırbaşı-Ayazağa üzerinden tünellerle aktarılacak deniz suyunu taşıyacak, tarihi demiryolu da Haliç 'i bu vadi üzerinden Karadeniz 'e bağlayacak ” dedi.   Film platoları ve stüdyolarının, bilişim endüstrisinin odak noktası olacak Cendere, artık fabrika dumanı ve atıkları ile anılmayacak, gri renkler, yeşilden maviye daha canlı renklere dönüşeceğine vurgu   yapan   Kılıç, “Proje, aynı zamanda Haliç kültür vadisini Sadabad üzerinden Cendere 'ye ve Karadeniz 'e de ulaştıracaktır ” diye konuştu.

Mahmutbey metrosu Kağıthane 'den geçecek

Konut ve ticaret alanına   0.75 emsal, bilişim, eğitim ve ARGE üretimi sağlayacak tesisler için en yüksek değer yani 1.25 emsal kullanılacak. Yaratılacak konut alanlarıyla da özellikle Levent hattında yoğunlaşmış olan nüfusun bir kısmı Cendere 'ye kaydırılacak. Ulaşım için Kabataş-Mahmutbey arasında yapılacak metro inşaatı Kağıthane 'den de geçecek. Ayrıca tünel ulaşımı sayesinde Kağıthane hem E-5 'e hem de TEM 'e bağlanabiliyor. Bunun dışında Enver Paşa döneminde yapılan küçük tren hattı yani dekovil bulunuyor. Bu da hayata geçirilecek. Cendere 'nin ıslahı ile dereden de ulaşım sağlanabilecek.

Boğaz 'dan gelen su Cendere 'ye akacak

çayırbaşı-Ayazağa arasına tünel yapıldı. Bu tünel ile Haliç 'e su taşıyan Cendere 'ye Boğaz 'dan su gelmesi sağlanacak. Tünel sayesinde günde 260 bin metreküp deniz suyu Haliç 'e taşınacak. Böylece oksijen miktarı bol olan Boğaz suyu Haliç 'le buluşup temizlenmesini sağlayacak. Cendere 'nin kesitleri de değiştirilecek. Derenin kenarları ise korunacak ve yeşil alan ile park alanlarına ayrılacak.
Star/şženol Baştakar


Geri Dön