08 / 05 / 2024

Ceren Kumbasar: Yeni ruhsatlı projelerde yüzde 18 KDV uygulansa da yatırımcıların tercihi satıştaki projeler!

Ceren Kumbasar: Yeni ruhsatlı projelerde yüzde 18 KDV uygulansa da yatırımcıların tercihi satıştaki projeler!

Türkiye ekonomisi demek artık inşaat sektörü demek. İnşaat sektörü, 200’ü yüzü aşkın alt sektörüyle, yerli üretimiyle, istihdam sayısıyla, toplumsal kalkınmaya kattığı değerle görmezden gelinemeyecek hacimde...



Türkiye ekonomisi demek artık inşaat sektörü demek. İnşaat sektörü, 200’ü yüzü aşkın alt sektörüyle, yerli üretimiyle, istihdam sayısıyla, toplumsal kalkınmaya kattığı değerle görmezden gelinemeyecek hacimde. İnşaat sektörünün büyüklüğü ve ekonomideki yeri bir yana, görmezden gelinememesinin önemli bir nedeni de konut sektörünün her mecrada yaptığı pazarlama çalışmaları. Dolayısıyla artık sektöre ilgi duyulsun duyulmasın, hepimiz gözümüzü inşaat projelerine dikmiş durumdayız.


Dünkü yazımda da belirttiğim gibi seçimlerden sonra önemli fırsatların olduğu yeni projeler karşımıza gelmeye hazırlanıyor. Üstelik bu bahar, diğerlerinden farklı olacak. En büyük farkı, sektör temsilcilerinin bu kez kampanyalara sürprizli ödeme planlarıyla başlayacak olmaları. Zira bu yeni projelerin çok önemli bir özelliği olacak. Her ne kadar bir yıldır yeni ruhsatlı projelerde geçerli olan yüzde 18’lik KDV oranı zaten görünürde uygulanmakta da olsa, küçük yatırımcılar KDV avantajından ötürü satışta olan projeleri tercih etti. Dolayısıyla reelde yeni KDV uygulaması sektörde hissedilmedi.


Şimdi, ekonomik olarak her kesimin tedirgin olduğu günlerden geçerken yeni projelerdeki KDV farkı, inşaat firmalarının yapması zorunlu fedakarlıklara rağmen ciddi bir biçimde hissedilecek. Bütün bunlara ek olarak, son yıllarda satış rakamlarındaki en büyük paydaya sahip stüdyo tipi evler de tüketici nazarındaki değerini yitirmiş durumda. Hal böyle olunca, ister istemez ev sahibi olmak isteyen her tüketici KDV oranından nasibini alacak.


Türkiye ekonomisinde bu yıl öngörülen büyüme oranı yüzde 4. İnşaat sektörü yıllardır Türkiye ekonomisinin büyüme oranını en az 1 puan geçiyor. Bu yıl beklentiler yüzde 4 ila yüzde 6 oranında. Yani her şeye rağmen inşaat sektöründe hedef yine büyümek. Üstelik bu büyüme beraberinde yerli üretim de ve istihdam hacminde de ciddi bir büyümeyi beraberinde getiriyor. Yani cari açığın en büyük çarelerini de vaat ediyor.


KDV kararı gözden geçirilmeli


İnşaat sektörü bazen el yordamıyla bazen hükümet politikalarındaki doğru desteklerle kendini her krizde yeniden gerçekleştirmeyi başardı. Şimdi, yeniden bazı yenilikleri bazı destekleri bekliyor. Zira, bu desteklerin en çok yaradığı kesim son tüketici. Yani, sığınma ihtiyacı olan veya deprem yönetmeliğine uygun inşa edilmiş projelerde ev sahibi olmaya çalışanlar. Kısacası vatandaş...


İşte tam da bu sebeple, bazı önemli kararları yeniden gözden geçirmek gerektiğine inanıyorum. 150 metrekarenin altındaki yapılardaki KDV oranı yeniden değerlendirilmeli. Bu oran alıcı zaten tedirgin bir süreçten geçerken alım kararını en çok etkileyecek faktör.


Bu kadar hızlı büyüyen bir sektör de bugüne kadar yapılan politikaları desteklediğini sandıkta da gösteren vatandaş da bu gözden geçirmeyi hak ediyor.



Ceren Kumbasar/ Vatan Gazetesi 


Geri Dön