13 / 05 / 2024

Çevreci sokaklar uygulamaları!

Çevreci sokaklar uygulamaları!

Belediyeleri teşvik ederek çevreci sokak ve çevreci park uygulamalarını hayata geçiren Çevreci sokaklar uygulamaları için yapılacak başvuruların şekli çevre denetimi genel müdürlüğünün resmi internet sayfasında yer alıyor...



Çevreci sokaklar uygulamaları!

Çevreci sokaklar projesi ile ilgili detaylı bilgiler Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü'nün yayımladığı bildiride bulunuyor. Çevreci sokaklar uygulamaları için yapılacak başvuru şartları da aşağıda yer alıyor.


GENEL HÜKÜMLER 

1. Proje başvuruları trafiğe kapalı ve açık sokaklar olmak üzere iki şekilde yapılabilir: 


2. Proje başvurularının büyükşehir, il ve ilçe belediyeleri tarafından Ek-I’de yer alan belgeleri eksiksiz olarak içeren 1 adet dosya ile Valiliklere (Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü) 31.12.2013 tarihine kadar yapılması gerekmektedir. 


3. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerince başvuru yapılan proje alanı yerinde incelenir. İnceleme sonucunda gerekli görülmesi halinde; Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerince şehir estetiği, altyapı ve alternatif enerji kullanımı vb. konularından sorumlu kurum ve kuruluşlardan oluşan temsilcilerle değerlendirme komisyonları oluşturulacaktır. Komisyon kararı Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünce yapılacak nihai değerlendirmelerde dikkate alınacaktır. 


4. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünce olumlu değerlendirilen projeler Ek I’de yer alan evraklarla birlikte Bakanlığa resmi yazı ekinde gönderilecektir. 


5. Çevreci sokak proje başvuruları ile ilgili nihai karar Bakanlıkça verilecektir. 


6. Projenin yapılacağı sokaklarda yeşillendirmeye ağırlık verilmelidir. Proje alanının iklimsel özellikleri ve kullanılacak ağacın/bitkilerin özellikleri de göz önünde bulundurulmalı, uygun aralıklarla ağaçlandırma yapılmalıdır. 


7. Planlanan sokağın aydınlatılmasında, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğünce kabul edilen Aydınlatma Türk Milli Komitesi tarafından yayınlanan şehir içi yolları aydınlatma standartlarına uygun olacak şekilde enerji tasarrufuna veya alternatif enerji kullanımına yönelik uygulamalara yer verilmelidir. 


8. Planlanan sokakta atıkların kaynakta ayrı toplanmasına imkân veren geri dönüşüm kutuları, atık pil ve yağ toplama makinelerine yer verilmelidir. 


9. Planlanan sokakta evsel atıkların; ortak toplama alanları, koku ve sinek oluşumunu önleyici şekilde kapalı hale getirilmeli, mümkünse tabanı sızdırmaz olacak şekilde yer altına 

alınmalıdır. 


10. Planlanan sokakta halkın çevreci uygulamalar konusunda bilgilendirilmesine yönelik 

uyarıcı/bilgilendirici/yönlendirici/tanıtıcı reklam panolarına yer verilmesi ve bu panoların çevre ve şehir estetiği göz önüne alınarak konumlandırılması gerekmektedir. 


11. Planlanan sokakta reklam ve tanıtım araçları, haberleşme ve iletişim araçları, yapı cephelerinde yer alan diğer uygulamalar, dış cephe uygulamaları, inşaat onarım faaliyetleri çevre ve şehir estetiğinin korunmasına uygun olarak yapılmalıdır. 


12. Planlanan sokakta araçların yol kenarında park edilebilmesi için uygun alanlar oluşturulmalı ve park edilebilecek alanlar çizimlerle gösterilmeli, gerekli trafik işaretleri/levhaları 

kullanılmalıdır. 


13. Sadece trafiğe kapalı olarak planlanan sokak başvurularında; 

a. Planlanan sokakta sadece yayaların kullanımına açık olacak şekilde alanlar (yayalaştırma 

alanları) oluşturulmalıdır. 

b. Trafiğe kapalı olarak planlanan sokakta kaldırımlar engelli vatandaşların kullanımına 

uygun, engelsiz kaldırım uygulamaları göz önünde bulundurularak ve aynı zamanda engelli 

vatandaşların ve bebek arabalarının iniş-çıkışlarını engellemeyecek şekilde tasarlanmalıdır. 

c. Trafiğe kapalı olarak planlanan sokakta iklime uygun ve düzenli peyzaj uygulamaları 

yapılmalıdır. 


14. Eksik evrakla yapılan başvurular Valilikçe (Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü) proje sahibine iade edilecektir. 


15. Çevreci sokaklar uygulamasından başvuru sahibi belediye sorumlu olacaktır. 

 

 

  

EK I 

 

a. Proje başvuru yazısı. 


b. Proje gerekçe raporu. (Projenin gerekçeleri belirtilecek, mevcut durum ve hedeflenen durumun detaylı irdelenmesi v.b.) 


c. Planlanan sokakta yapılacak yeşillendirme çalışmalarına ilişkin detaylı bilgilerin yer aldığı belge. 


ç. Planlanan sokağın aydınlatılmasında kullanılacak enerji tasarrufuna veya alternatif enerji kullanıma yönelik uygulamalarla ilgili bilgilerin ve bu uygulamaların kullanımı için izin gerekiyorsa gerekli izinlerin yer aldığı belge. 


d. Sokakta planlanan geri dönüşüm kutusu, atık pil ve yağ toplama makine sayısının ve aralarındaki mesafeyi vb. gösteren bilgilerin yer aldığı belge. 


e. Sokakta planlanan evsel atıkların ortak toplama alanlarına ilişkin çevreci önlemlerin yer aldığı belge. 


f. Halkın bilinçlendirmesine yönelik planlanan çalışmalara ilişkin bilgilerin yer aldığı belge. 


g. Planlanan sokakta çevre ve kent estetiği ile ilgili belgeler: 


1. Kurumsal altyapı durumu (İlgili yetkili birimde görüntü kirliliğinin oluşmasını önleyici faaliyetler bazında oluşturulan ilgili birime yönelik bilgiler) 


2. Reklam ve tanıtım araçları (Her türlü ilan, reklam ve tanıtımların yapılmasında kullanılan pano, tabela ve totem gibi yapıların boyut, konum, renk, yapımda kullanılan malzeme ve şekil gibi unsurlara yönelik usul ve esaslara ilişkin bilgiler) 


3. Haberleşme ve iletişim araçları (Her türlü anten, radyo ve televizyon vericileri gibi araçların konumlarına yönelik usul ve esaslara ilişkin bilgiler) 


4. Yapı cephelerinde yer alan diğer uygulamalar (Klima, havalandırma borusu, güneş panelleri, 

tente gibi unsurların çevre ve şehir estetiği bakımından görüntü kirliliği oluşturmaması için alınan önlemlere ilişkin bilgiler) 


5. Dış cephe uygulamaları (Ana cadde, bulvar ve meydan gibi yoğun olarak kullanılan ortak 

kamu alanlarında bulunan yapılar arasında ahengin sağlanması ve güzel bir görünüm elde 

etmek maksadıyla bina dış cephelerin aynı surette giydirilmesi hususuna yönelik olarak 

yürütülen çalışmalara ilişkin bilgiler) 


6. İnşaat ve onarım faaliyetleri (İnşa ve onarım halindeki bina ve sair yapılarda görüntü kirliliğinin önlenmesi, emniyetin sağlanması ve inşaat malzeme ile atıklarının çevreye dağılmaması için şehrin genel estetiğinin göz önüne alınması ile izlenen yol, alınan önlemlere ilişkin bilgiler) 


h. Planlanan sokakta yol üzerinde araçların park edilebileceği alanları gösterir şematik belgeler 

ı. Sadece trafiğe kapalı olarak planlanan sokaklar için; 

i. Planlanan sokağın sadece yaya kullanımına açık olduğunu belirten belge. 

j. Trafiğe kapalı olarak planlanan sokakta kaldırımların engelli vatandaşların kullanımına uygun tasarlandığını taahhüt eden belge. 

k. Trafiğe kapalı olarak planlanan sokakta iklime uygun ve düzenli olarak peyzaj uygulamalarına yer 

verildiğini belirten belge. 

l. Birlikler, Belediyeler ve İl Özel İdareleri için Encümen Kararı 

m. Taahhütname 

n. Protokol 

o. Keşif özeti ve metraj cetveli 

p. Bu proje ile ilgili başka yerlerden alınan yardım veya kredilere ilişkin bilgi ve belgeler




Çevreci sokaklar projesi!


Geri Dön