02 / 05 / 2024

Çiftçilere 50 milyon TL kredi müjdesi! Seracılıkta tarihi yatırım fırsatını kaçırmayın! İşte kredi detayları...

Çiftçilere 50 milyon TL kredi müjdesi! Seracılıkta tarihi yatırım fırsatını kaçırmayın! İşte kredi detayları...

Türkiye seracılıkta dünyadaki en büyük dördüncü üretici olarak dikkat çekiyor. Peki seracılık yatırımı karlı mı? Seracılık kazancı ne kadar? İşte merak edilen ayrıntılar...



İŞLETME AŞAMASINDAKİ DESTEKLER

Seralar için işletme aşamasında da özel destekler söz konusu. Örtü Altı Kayıt Sistemi'ne kayıt yaptıran üreticilerin TARSİM, Bombus arısı, biyolojik ve biyoteknolojik mücadele desteklemelerinden, ayrıca sübvansiyonlu kredilerden faydalanıyor. Dekar başına 19 TL mazot ve gübre desteği, örtü altı İyi Tarım desteği, bireysel yatırımlarda dekar başına 150 TL, grup sertifikasyonunda dekar başına 75 TL destek veriliyor. TARSİM Sera Sigortası poliçesinin yüzde 50'sini de devlet ödüyor.

Örtü Altı Bombus Arısı desteği de veriliyor. Dekara en fazla iki adet olmak üzere koloni başına 60 TL destek veriliyor. Biyolojik mücadele için dekar başına 400 TL, biyoteknik mücadele için dekar başına 120 TL destek veriliyor. Küçük aile işletmeleri de unutulmamış. Beş dekar altında arazisi olan seracılara da dekar başına 100 TL destek veriliyor. 

NELER ÜRETİLEBİLİYOR?

Seralarda birçok sebze meyve yetişiyor. Ancak 4 milyon tonun üzerinde üretimle domates, açık ara önde. Seralarda domates dışında hıyar, karpuz, biber, patlıcan, kavun, kabak, marul, taze fasulye, taze soğan, ıspanak, semizotu, roka, maydanoz, tere, lahana, börülce, pirasa, pepino, dereotu, kırmızı turp, bezelye, nane, taze sarımsak, enginar, brokoli ve bamya yetiştiriliyor. Örtü altında yetiştirilen meyveler arasında ise muz, çilek, üzüm, kayısı, şeftali (nektarin) öne çıkıyor. Ejder meyvesi, mango, pepino gibi tropikal meyvelerin üretimi de her geçen yıl artıyor.

Ülkemizde, yaklaşık 13 bin dekar alanda topraksız tarım metodu ile örtü altı üretim yapılıyor. Tarım ve Orman Bakanlığı verilerine göre Türkiye'de topraksız tarım yapan yüksek teknolojiye sahip sera işletmelerinde ağırlıklı olarak domates ve bazı işletmelerde domatesin yanı sıra biber ve hıyar yetiştiriciliği yapılıyor. Elde edilen ürünün yüzde 86-95'i ihraç edilmekte (özellikle Rusya, Hollanda, Almanya, İngiltere'ye), kalanı ise iç piyasada pazarlanıyor. Ortalama verimin domateste yaklaşık 40 ton/da, biberde ise 17 ton/da düzeyinde. 

Çiftçilere 50 milyon TL kredi müjdesi! Seracılıkta tarihi yatırım fırsatını kaçırmayın! İşte kredi detayları...

SERA ORGANİZE BÖLGELERİ KURULACAK

Türkiye jeotermal enerji kaynakları potansiyeli açısından Avrupa'da ilk, dünyada ise yedinci sırada yer alıyor. Jeotermal enerjiyle ısıtılan yaklaşık 4 bin 344 dekar sera var. Jeotermal enerjiyle ısıtılan seraların ortalama büyüklüğü ise 20 dekar seviyesinde. Jeotermal akışkanla 151tılan seralar, ağırlıklı olarak İzmir, Manisa, Afyon, Denizli, Şanlıurfa, Kütahya ve Aydın'da yoğunlaşıyor. Bakanlık, iç-geçit bölgeler ile jeotermal sıcak su kaynağı mevcut bölgelerde arazi altyapısının seracılığa uygun hale getirilmesi, yeni modern seralar tesis ettirilerek ihtiyaç duyulan sezonlarda eksik kalan arzın karşılanması ve üretimin planlanması amacıyla 11'inci Kalkınma Planı hedefleri çerçevesinde Seracılık Altyapısı Geliştirme Projesi hazırlamıştı. Şimdi bu konuda önemli adımlar atılıyor. Sera Bir Yönetim Kurulu Başkanı Müslüm Yanmaz’ın verdigi bilgiye göre, jeotermal bölgelerinde Sera Organize Bölgeleri kurulması için çalışmalar fiilen başladı. Jeotermal bölgelerde saha çalışmalar yapılıyor. Bu bölgelerde devlet altyapıyı kurup sera yatırımcıları açacakmış. Kredi üst limitinin 25 milyon TL'den 50 milyon TL'ye çıkması  ve yer tahsisleriyle birlikte özellikle jeotermal sera yatırımlarında ciddi bir artış bekleniyor.
Denizli'nin Sarayköy ilçesi, Jeotermal Organize Sera Organize Bölgesi ilan edilmişti. Sarayköy’de 24 adet sera yatırımı gerçekleşmiş. Bu yatırımların toplam alani ise 563 dekar. Menderes Tekstil, Pekdemir Çiftliği, Venita, As Organik, Akademi Tarım, Akdora, Green House, Boss Tarım önemli yatırımlardan bazıları. 200 dönümlük serasıyla bölgenin en büyük seracısı Akça Holding şirketlerinden Akça Tarım olmuş. Topraksız tarımın öne çıktığı diğer önemli yer ise Afyon'un Sandıklı ilçesi. Jeotermal kaynaklara sahip olan ilçede 10'un üzerinde modern sera kurulmuş. Sandıklı’da Bostan Tarım, San Tarım (Agrosan), İzgiler Tarım ve Ansen Tarım'ın 200 dekarın üzerinde seraları var. San Tarim da Agrosan ismiyle Sandıklı'da 50 dekar alanda modern bir seraya sahip.

TÜRKŞEKER SAHAYA İNDİ

Çiftçilere 50 milyon TL kredi müjdesi! Seracılıkta tarihi yatırım fırsatını kaçırmayın! İşte kredi detayları...

Sebze meyvelerde fiyat artışı, bundan birkaç yıl önce de yaşanmıştı. Devlet bu dönemde sadece tanzim satış noktaları koymadı, aynı zamanda sera alanına dönük de adımlar atmıştı. Bu çerçevede kamu kurumu olan Türkşeker de iştiraki olan Tarım A.Ş. üzerinden ciddi bir yatırım gerçekleştirdi. Bugün itibariyle Türkiye'nin en büyük salkım domates üreticilerinden biri oldu. Türkşeker Tarım A.Ş. ilk modern topraksız serasını 2020 yılı Ağustos'unda Ankara'nın Etimesgut ilçesinde  Ankara  Şeker Fabrikası arazisi üzerinde kurdu. O dönem 13 milyon TL yatırımla kurulan seranın ilk fide dikimi de 2020'nin sonunda yapıldı.

Kısa bir süre öncesine kadar 19'u sözleşmeli, biri kendine ait 20 seraya ile toplam bin 350 dekarlık sera büyüklüğüne ulaştı. Nisan ayı itibarıyla 12’si sözleşmeli, biri kendine ait toplam 13 topraksız serası bulunuyor. Seralarda salkım, pembe beef, kokteyl ve cherry gibi domates çeşitleri üretiliyor. Yıllık üretim miktarı ise 28 bin 162 ton. Üretilen domatesler sadece iç piyasaya değil, aynı zamanda ihracata da gidiyor. Aylık ortalama 600 bin dolar ihracat geliri bulunuyor. Ancak son dönemlerde iç piyasanın ihtiyacı doğrultusunda ihracat durduruldu. Kurumun önceliği Türk halkı. Türkşeker Tarım A.Ş'nin sera yatırımları devam edecek. Kurumun Türkiye genelinde bin 500 dekar sözleşmeli termal ve topraksız modern seralarda üretim projesi bulunuyor.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön