02 / 05 / 2024

Çiftçilere 50 milyon TL kredi müjdesi! Seracılıkta tarihi yatırım fırsatını kaçırmayın! İşte kredi detayları...

Çiftçilere 50 milyon TL kredi müjdesi! Seracılıkta tarihi yatırım fırsatını kaçırmayın! İşte kredi detayları...

Türkiye seracılıkta dünyadaki en büyük dördüncü üretici olarak dikkat çekiyor. Peki seracılık yatırımı karlı mı? Seracılık kazancı ne kadar? İşte merak edilen ayrıntılar...



İSTANBUL’UN SERALARI

Akdeniz, Ege, Marmara ve termal bölgelerde yetişen sera ürünlerinin çoğu, öncelikle büyük şehirlere geliyor. Tüketimin çoğu buralarda olduğu için bu kaçınılmaz. Öte yandan, İstanbul, Ankara, Kocaeli gibi nüfusu yoğun şehirlerin etrafında da sera yatırımları göze çarpıyor. Şehir seralarının sayısında maliyetler ve iklim şartları nedeniyle henüz istenilen seviyede olmasa da gözle görünür bir artış var. Şehir seraları, daha çok tarla ürünleri çıkmadan önceki boşluğu doldurmak için erkenci üretime yönelik kuruluyor.
İstanbul'un Pendik, Tuzla, Silivri, Çatalca ve Beykoz gibi ilçelerinde bu tür seraların sayısı artıyor. 

İstanbul'daki seraların toplamı henüz 2. bin 500 dekar seviyesinde. Ancak yeni yatırımlarla bu rakamın birkaç yılda 3 bin dekara ulaşması bekleniyor. İstanbul'daki seralarda yaklaşık 15 bin ton sebze yetiştiriliyor. Seralarda ağırlıklı olarak hıyar, domates, marul, biber üretimi gerçekleştiriliyor. İstanbul'daki seralar genelde bir ila üç dekarlık küçük aile işletmelerinden oluşuyor. Diğer illerde de benzer ölçeklerde yatırımlar var. Özellikle Kocaeli ve Sakarya'nın Pamukova bölgesinde yeni seralar kuruluyor. Bu bölgelerde kurulan seraların avantajı pazara yakın olmaları. Enerji maliyetlerinde biraz avantaj sağlanması halinde bu bölgelerde ciddi sera yatırımları gündeme gelebilir.

BALKON, TERAS VE BAHÇE SERALARI DA REVAÇTA

Seracılık sadece profesyonel anlamda olmuyor. Artık kendi yediğini kendisi üretmek isteyen önemli bir kesim de oluştu. Bu da balkonda ve bahçede küçük hobi seralarının kurulumlarını artırdı. Özellikle sebze fiyatlarının çok arttığı dönemlerde balkon ve bahçe seraları öne çıkıyor. Bu tip seralarda en çok maydanoz, nane, biber, yeşil soğan, domates gibi ürünler öne çıkıyor. Gündelik evde kullanılan sebzeler daha çok talep görüyor. Bu tip seralar ev ekonomisine katkı amacıyla tercih ediliyor. Son dönemlerde bu tip seralarda da gözle görülür bir artış yaşanıyor. Sağlıklı yaşam koçları da bu konuda telkinde bulununca ekstra bir hareketlilik yaşanıyor. 

Çiftçilere 50 milyon TL kredi müjdesi! Seracılıkta tarihi yatırım fırsatını kaçırmayın! İşte kredi detayları...

Para Dergisi'nden İdriz Çokal'ın haberine göre; Sağlıklı Yaşam Koçu Meltem Demir, "Son dönemde meyve ve sebze fiyatları çok arttı. Artık taze soğan, 35 TL, maydanoz, nane gibi yeşillikler 10 TL'ye, biber 50 TL'ye kadar çıktı. Artan fiyatlar nedeniyle ev ekonomisine katkı sağlamak isteyenler ise bahçelerinde yetiştirebilecek meyve ve sebzeleri dikmeye başladılar" diyor. Bahçesi olanların bu konuda şanslı olduğunu kaydeden Demir, “Bahçesi olanlar rahat bir şekilde ekim, biçim yapabiliyorlar. Yine terasi, çatısı olanlar da büyük saksılarda meyve, sebze ekebiliyor. Bahçesi, terası olmayanlar ise balkon, hatta pencere önlerini değerlendiriyor” diye konuştu.

Müslüm YANMAZ / Serabir Yönetim Kurulu Başkanı
"Yatırımlar cazip"

Türkiye'nin modern sera yatırımlarında önü çok açık. Çok modern sera yatırımları var. Yatırımların devamı da gelecek. Şanlıurfa, Afyon, Aydın, Lüleburgaz, Eskişehir'de yatırımlar yapılıyor. Yeni sera yatırımları, klasik seralardan çok farklı. Yüz milyon TL'lik yatırımlardan bahsediyoruz. Seraların dis cephelerine paneller yerleştirilerek güneş enerjisi de elde edilecek. Bunlar fabrika büyüklüğünde yatırımlar. Jeotermal bölgelerde ciddi potansiyeller var. Bu bölgeler ciddi ilgi görüyor. Diğer seralarda enerji maliyeti çok yüksek. Jeotermal seralara bu nedenle ilgi artıyor. Şu anda Türkiye Kalkınma Bankası ve Dünya Bankası ile bir çalışma yürütüyor. Jeotermal bölgelerde sıcak su kullanımı hazır hale getirilecek. Tarıma dayalı ihtisas OSB'leri olacak. Aydın, Sandıklı ve Kütahya'da çalışmalar başladı. Bütün ieotermal bölgelerde olacak. Jeotermali daha etkin kullanacağız. Bunun dışında Ziraat Bankası üzerinden kullandırılan kredi limitleri 25 milyon TL'den 50 milyon TL'ye çıktı. Bu limit artışı da hareketlilik getirecek. Seralardaki üretimler artar ise hem sağlıklı ve sürdürülebilir üretim sağlanır hem de fiyatlara denge gelir. Yatırımlar cazip hale geliyor. Yerli ve yabancı yatırımcıların ilgisi var. Saha araştırmaları yapıyorlar.

Halil KOZAN / Serkonder Başkanı 
"Serada üretim çok kârlı"

Serkonder üyeleri, anahtar teslimi sera kurulumu yapıyor. Aynı zamanda serası olanlar da mevcut. 10 yıl önce Ankara merkezli olarak kurulduk. Üyelerimiz hem yurt içinde hem yurt dışında sera kurulumları gerçekleştiriyor. Bu alanda eskiden İspanya ve Hollanda iyiydi. Şimdi biz, İspanya'dan daha iyi noktadayız.

Hollanda ile başa güreşiyoruz. Avrupa'da İspanya ve Hollanda ile rekabet halindeyiz. Rusya ve Türk Cumhuriyetleri'nde ise Çin ile rekabet ediyoruz. Sera kurulumunda hedefimiz liderlik. Pandemi nedeniyle kurulum maliyetleri arttı, ama seracılık halen karlı bir yatırım. Normal tarlaya göre beş kat ürün alınabiliyor. Verimlilik çok yüksek. Ziraat Bankası'ndan kullanılan kredi limitleri yükseldi. Bu iyiydi ama banka, bu kez istediği ipotek miktarını da artırdı. Ek ipotekler konusu, yatırımcının önünde engel oluyor. Hem yurt içinde hem yurt dışında seralar kuruyoruz. Türk Cumhuriyetleri, yatırım konusunda hareketli. Ayrica Misir, Katar Dubai ve Meksika'da da sera kurduk. Modern seracılıkta yatırımın metrekare maliyeti 55 dolar. Biz en az 30 dekar olmasını öneriyoruz. Yatırımın geri dönüş süresi beş-yedi yıl arasında değişiyor.

Çiftçilere müjde! Duymayan kalmasın, tarıma kredi yağıyor! İşte banka banka çiftçi kredisi fırsatları...

Çiftçilere son dakika şoku! Gübre fiyatları 7 kat birden arttı! Hangi gübre kaç lira? İşte 22 Mayıs 2022 fiyat listesi..

Altın 6 ay sonra işte bu kadar olacak! Ünlü analistlerden son dakika altın açıklaması! 1 gram bile altını olanlar dikkat


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön