18 / 05 / 2024

Çiftçiye müjdeli haber! Yeni destek çiftçilerin içine soğuk sular serpecek!

Çiftçiye müjdeli haber! Yeni destek çiftçilerin içine soğuk sular serpecek!

Tarımda yeni destek primleri geliyor. Tarımda yaşanan sorunları seçim öncesi gidermek isteyen iktidar, yeni destek primlerini duyurdu. İşte detaylar!



HASAR PRİM ORANI YÜKSEK ÜRÜNLERİN TARİFE FİYATI DEĞİŞTİ!

Don riskinde, don hasar prim oranı düşük olan incir, kestane, avokado, altıntop, ahududu için yüzde 20 indirim yapılırken, Antep fıstığı, Trabzon hurması için ise yüzde 10 indirim uygulanacak.

Hasar prim oranı yüksek 5 üründe yüzde 5 onlar da sofralık üzüm, elma, nektarin, armut, dut olmaktadır, 1 üründe yani ceviz ise yüzde 10 tarife fiyatı yükseltildi. Ayçiçeğinde kuş zararı teminatı tarife fiyatı yüzde 0,05'ten yüzde 0,07’ye yükseltildi. Köy Bazlı Kuraklık Verim (KBKV) Sigortası'nda tarife fiyatı yüzde 10 yükseltildi. Ortalama tarife fiyatı, yüzde 9,16'dan yüzde 10,06'ya çıkarıldı.

ENGİNAR SİGORTA KAPSAMINA ALINDI

KBKV Sigortası'nda eşik verim oranı yüzde 80, devlet desteği oranı yüzde 60 olarak belirlendiği duyuruldu. Bitkisel Ürün ve KBKV Sigortası'nda uygulanan çift poliçe indirimi yüzde 5'ten yüzde 10'a yükseltildi. Ağaç Sigortası'nda, aynı parselde hem ağaç hem de ürün poliçesi olan parsellerde yüzde 5 ağaç çift poliçe indirimi uygulanma kararı alındı.

Kiraz ve vişnede teminat başlangıcı ilk çiçeklenme döneminden beyaz tomurcuk evresine alındı. Enginarda don riski isteğe bağlı olarak ek teminat olarak sigorta kapsamına alındı.

DON RİSKİ HASARINA KARŞI ÖNLEM!

Kavun ve karpuzda, fide döneminde tekrardan ekim dikime neden olacak don riski hasarı teminat kapsamına dahil edildi. Alçak tünellerde yaban domuzu zararı riski yüzde 0,12 tarife fiyatı ile teminat kapsamı altına alındı. Alçak tünelde yetiştirilen domates, biber, patlıcan, kavun ve karpuz ürünlerinde fide döneminde yeniden ekim dikime neden olacak don riski hasarı teminat kapsamında olacak.

Kivi müşterek sigorta oranında ise yüzde 30'dan yüzde 20'ye çekildi. Erik muafiyet oranı, yüzde 20'den yüzde 15'e çekildi. Kayısı müşterek sigorta oranı ise yüzde 35'ten yüzde 30'a indirildi.

JEOTERMAL KAYNAĞI KULLANILAN SERALARA İNDİRİM

Sera Sigortası örtü onarım masrafı tutarı 250 liradan bin lira olduğu açıklandı. Jeotermal kaynağı kullandığı öğrenilen seralarda toplamda poliçe primi üzerinden yüzde 5 indirim uygulamasına geçilecek.

Büyükbaş Hayvan Hayat Sigortası kapsamında tarife fiyatında süt sığırlarında yüzde 6, besi sığırlarında yüzde 5 indirim yapıldı. Yavru atma bedeli yüzde 15'ten yüzde 20'ye çıkarıldı.

KADIN ÇİFTÇİ UNUTULMADI!

Küçükbaş Hayvan Hayat Sigortası kapsamında ek hastalıklar, uçurumdan yuvarlanma, kurt parçalaması gibi hasarlar için müşterek sigorta oranı yüzde 30'dan yüzde 20'ye düştü. Kümes Hayvanları Hayat Sigortası'nda geniş kapsamlı tarife fiyatlarında yüzde 10 indirim yapıldı. Söz konusu sigorta kapsamında yüzde 20 olan müşterek sigorta yüzde 10'a indirildi.

YENİ DEVLET DESTEĞİ PRİMLER!

Bu yıl için TARSİM'de ürünler, riskler, bölgeler ve işletme ölçekleri itibarı ile devlet tarafından temin edilen prim desteği miktarları açıklandı. Bitkisel ürünlerini, seralarını, büyük ve küçükbaş hayvanlarını, kümes hayvanlarını, su ürünlerini ve arılı kovanlarını sigortalama yapan çiftçilerin ödemesi gereken sigorta priminin yüzde 50'si, Köy Bazlı Kuraklık Verim Sigortası ve Gelir Koruma Sigortası'nın yüzde 60'ı devlet tarafından ödeme yapılacak.

2023 Kamu işçi zammı! 700 bin kamu işçisi zam oranı belli oldu mu? 700 bin kamu işçisine ne kadar zam yapılacak?

İkinci el araç alacaklar artık iki kere düşünecekler! Bunu mutlaka isteyin!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön