19 / 07 / 2024

Çimentonun konut maliyetine etkisi yüzde kaç?

Çimentonun konut maliyetine etkisi yüzde kaç?

Çimentonun konut maliyetine etkisi merak ediliyor. Peki Çimentonun konut maliyetine etkisi yüzde kaç? İşte merak edilen o sorunun yanıtı...




Çimentonun konut maliyetine etkisi yüzde kaç?

 

Konuyla ilgili önemli açıklamalar yapan ODTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Özgür Yaman şunları dile getirdi: “Çalışmalarımıza göre. yeni konut fiyat endeksi, yeni olmayan konut endeksinden sadece %9 oranında daha fazla. Bu durum konut fiyat endeksini etkileyen temel parametrelerin malzeme ve işçilik maliyetleri değil; finansman, arsa ve konut faizi gibi makroekonomik parametreler olduğunu göstermektedir” 

Çimentonun konut maliyetine etkisi yüzde kaç?

ODTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Aslı Akçamete Güngör de konuyla ilgili olarak şunları dile getirdi:  “Raporda sadece çimento ve beton değil, bunların dışındaki yapı malzemelerindeki fiyat artışlarının konut maliyetine olan etkisine de dikkat çekmeyi amaçladık”

YAPIM MALİYETİ NASIL HESAPLANIYOR?

Merakla beklenen rapordaki değerlendirmelerde çimento ve beton dışındaki yapı malzemelerindeki fiyat artışlarının konut maliyetine olan etkisi ile de önemli bilgiler yer aldı. Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre,  Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından her sene yayınlanan İnşaat ve Tesisat Birim Fiyatlarına göre son 6 sene içerisinde konut yapımında kullanılan çeşitli yapı malzemeleri birim fiyatları arasındaki en yüksek artışın yüzde 495 seviyelerinde olduğu bildirilirken, yine verilen resmi bilgilere göre, en az artışın yüzde 158 ile çimentoda olduğu kaydedildi.

Söz konusu raporda şu ifadeler yer aldı: 

“Arazi temini ile ilgili maliyetler, finansman maliyetleri, pazarlama ve satış maliyetleri, müteahhit kâr oranları gibi maliyetler bir yapının inşasında kullanılan malzeme fiyatları ve işçilik harcamaları dışında hesaplanması gereken ve konutun maliyetine etki eden belli başlı faktörlerdir. Dolayısıyla, inşaat maliyetleri yalnızca hammadde/malzeme kullanımı maliyetine indirgenemez. Üretim, montaj, kalıp, iskele, ekipman ve işçilik gibi yapım maliyetlerinin yanı sıra, inşaat süresince karşılanacak diğer genel giderler hesaplamalara dahil edilir.”

Çimentonun konut maliyetine etkisi yüzde kaç?

Tablo.2: Çimentonun Konut Yapım Maliyetine Etkisinin Yıllara Göre Değişimi (2019-2022)

Çimentonun konut maliyetine etkisi yüzde kaç?


Geri Dön