03 / 05 / 2024

Çimentonun konut maliyetine etkisi yüzde kaç?

Çimentonun konut maliyetine etkisi yüzde kaç?

Çimentonun konut maliyetine etkisi merak ediliyor. Peki Çimentonun konut maliyetine etkisi yüzde kaç? İşte merak edilen o sorunun yanıtı...



Son zamanlarda sık sık gündeme gelen konut sektörünün geleceğine ışık tutması için Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nden (ODTÜ) Prof. Dr. İsmail Özgür Yaman ve Dr. Aslı Akçamete Güngör'ün hazırladığı “Çimento ve Hazır Beton Fiyatlarının Konut Yapım Maliyetine Etkisi Raporu” resmen açıklandı.

Merakla beklenen rapora göre, Türkiye’de en yaygın olarak kullanılan 1. Sınıf inşaatlar masaya yatırıldığında 2022 yılı itibarıyla çimentonun konut yapım maliyetine etkisi yüzde 3,6 ile yüzde 5,4 arasında farklılık gösteriyor. Resmi olarak açıklanan verilere göre, söz konusu bu oran 2019 yılında yüzde 2,7 ile yüzde 3,2 arasındaydı.

Çimentonun konut maliyetine etkisi yüzde kaç?

Son zamanlarda sık sık gündeme gelen çimento sektörünün çatı örgütü olan TÜRKÇİMENTO’nun talebiyle hazırlanmış olan sözkonusu rapora göre, çimento fiyatlarının konut maliyetine etkisi 2022 yılı itibarıyla lüks inşaatlarda ortalama yüzde 2,8; 1. sınıf inşaatlarda yüzde 4,5 ve 2. sınıf inşaatlarda yüzde 6,8 şeklinde açıklandı. Söz konusu bu oranlar 2019'da lüks inşaatlarda yüzde 1,85, 1. Sınıf inşaatlarda yüzde 2,95, 2.sınıf inşaatlarda da yüzde 4.40 şeklindeydi.

Peki konuyla ilgili uzmanlar ne diyor? İşte detaylar...


Geri Dön