29 / 04 / 2024

Konut sektörüne çimento şoku! Çimentonun konut maliyetine etkisi: Yüzde 4,5...

Konut sektörüne çimento şoku! Çimentonun konut maliyetine etkisi: Yüzde 4,5...

İnşaat sektörünün gündeminden düşmeyen çimento fiyatlarının, konut maliyetine etkisinin 4,5 olduğuna dair rapor açıklandı. İşte ''Çimento ve Hazır Beton Fiyatlarının Konut Yapım Maliyetine Etkisi'' raporu...



Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nden (ODTÜ) Prof. Dr. İsmail Özgür Yaman ve Dr. Aslı Akçamete Güngör’ün hazırladığı “Çimento ve Hazır Beton Fiyatlarının Konut Yapım Maliyetine Etkisi Raporu” açıklandı. Açıklanan rapora göre çimento fiyatlarının konut maliyetine etkisi 2022 yılında lüks inşaatlarda yüzde 2,8 birinci sınıf inşaatlarda ise yüzde 4,5 ikinci sınıf inşaatlarda yüzde 6,8 olarak hesaplandı.

Türkiye'de en yaygın olarak kullanılan birinci sınıf inşaatlar 2022 yılı itibariyle çimentonun konut yapım maliyetine etkisi yüzde 3,6 ile yüzde 5,4 arasında değişiyor. Bu oran 2019 yılında yüzde 2,7 ile yüzde 3,2 arasında hesaplanmıştı.

Konut sektörüne çimento şoku! Çimentonun konut maliyetine etkisi: Yüzde 4,5...

Çimento sektörünün çatı kuruluşu TÜRKÇİMENTO'nun talebi üzerine hazırlanan rapora göre, 2022 yılı itibarıyla lüks yapılarda çimento fiyatlarının konut maliyetlerine etkisi ortalama yüzde 2,8; 1.sınıf yapılarda yüzde 4,5, 2.sınıf yapılarda ise yüzde 6,8 olarak hesaplanmıştır. 2019 yılında bu oranlar lüks yapılarda %1,85, 1. sınıf yapılarda yüzde 2,95 ve 2. sınıf yapılarda yüzde 4,40 olarak gerçekleşmiştir.

ODTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Özgür Yaman raporla ilgili olarak, “Çalışmalarımıza göre yeni konut fiyat endeksi, yeni olmayan konut endeksinden sadece %9 daha yüksektir. Bu konut fiyat endeksini etkileyen ana parametrelerin malzeme ve işçilik maliyetleri değil; Finansman, arsa ve konut faizi gibi makroekonomik parametrelerin olduğunu göstermektedir.''dedi.


Geri Dön