05 / 05 / 2024

Çin deli gibi altın topluyor!

Çin deli gibi altın topluyor!

2021 yılında Çin'in altın tüketimindeki yıllık yüzde 56'lık artış, 2020 yılından güçlü bir geri dönüşe şahitlik etti. Altın mücevher talebi, ekonomik toparlanma ve altın fiyatının 2020 rekor seviyesinden geri çekilmesinin etkisiyle yıllık bazda yüzde 63 arttı.



Çin altın talebi muhtemelen 2022'de güçlü kalmaya devam edecek. Çin altın talebi modellerimize ve Bloomberg, Oxford Economics ve Qaurum SM'den alınan çeşitli senaryolardaki girdilere dayanan niceliksel analizimiz, Çin'in ekonomik büyümesinde olası bir yavaşlamayla ilgili endişelere rağmen bu görüşü desteklemektedir. 

Ek olarak, daha fazla destek sağlayabilecek niteliksel faktörler vardır: Genç tüketiciler arasında altın takılara artan ilgi, daha fazla fiyatlandırma şeffaflığı ve yerel ticari bankaların fiziksel altın ürünleri satma çabaları. 

Çin'in altın talebi 2021'de güçlü bir şekilde toparlandı

Çin'in altın tüketimi, 2020'ye kıyasla güçlü bir 2021'e tanık oldu. Altın mücevher talebi, ekonomik toparlanma ve altın fiyatının 2020 rekor seviyesinden geri çekilmesinin etkisiyle yıllık bazda yüzde 63 ve 2019'a göre yüzde 6 artarak 675 tona ulaştı. Çin çubuk ve madeni para talebi için de benzer bir tablo vardı: 2021 yıllık toplamı 284 ton, 2020'den yüzde 44 ve 2019'dan yüzde 35 daha yüksekti. Bu sektörün büyümesinin ana itici güçlerinden biri , yerel ticari bankaların artan çabalarıydı. 

Sonuç olarak, yerel altın fiyat primi , 2020'de yapılan 25 dolar/ons indiriminin tam tersine, ortalama 6 dolar/ons ile yıl içinde yükselme eğilimi gösterdi. Bu arada, Çin'in toptan fiziksel altın talebinin bir temsilcisi olan Şanghay Altın Borsası'ndan (SGE) 2021 altın çekimleri yıllık yüzde 45 artarak 1.746 tona ulaştı.

Grafik 1: 2021'de Çin'in altın tüketiminde güçlü toparlanma

Çin deli gibi altın topluyor!

Aralık 2021 itibarıyla. Altın tüketimi, altın takı, külçe ve madeni para talebini ifade etmektedir. Ve yerel altın fiyat primi, günlük Şanghay Altın Karşılaştırma Fiyatı PM ve LBMA Altın Fiyatı AM'ye dayalıdır.

2021'in sonunda, Çin altın ETF'lerindeki toplu holdingler , tonaj açısından rekor bir seviye olan 75 ton (4 milyar ABD Doları, 28 milyar RMB) seviyesinde yer aldı. Yıl boyunca, altın fiyatındaki zayıflığa rağmen 15 tonluk (787 milyon ABD$, 5 milyar RMB) net giriş oldu. 

Veriler, önceki yıllara kıyasla Çinli yatırımcıların altın ETF tahsisinde daha taktiksel hale geldiğini gösteriyor. Örneğin, 2021'in ilk çeyreğinde, yerel altın fiyatı yüzde düşerken Çin altın ETF'lerindeki toplam varlık 12 ton arttı. Ve ikinci çeyrek altın fiyatı toparlandığında 4 tonluk mütevazı bir çıkış gördü: Çinli yatırımcılar önceki tahsislerinden faydalanmış olabilir. Yerel altın fiyatı 2021'de yüzde 4 düştü ve bu, diğer faktörlerin yanı sıra toplam Çin altın ETF varlıklarını artırmada önemli bir rol oynadı. 

Grafik 2: Çinli altın ETF yatırımcıları 2021'de daha taktiksel hale gelmiş görünüyor

Çin deli gibi altın topluyor!

2022, Çin'in ekonomik büyümesi için zorlu bir yıl olabilir. 2022'ye bakıldığında şunlar bekleniyor:


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön