18 / 05 / 2024

Çin deli gibi altın topluyor!

Çin deli gibi altın topluyor!

2021 yılında Çin'in altın tüketimindeki yıllık yüzde 56'lık artış, 2020 yılından güçlü bir geri dönüşe şahitlik etti. Altın mücevher talebi, ekonomik toparlanma ve altın fiyatının 2020 rekor seviyesinden geri çekilmesinin etkisiyle yıllık bazda yüzde 63 arttı.



Çin'in 2022'deki altın tüketimi daha da artabilir

Çin'in altın talebine ilişkin nicel analizimiz, mücevher tüketiminin yanı sıra külçe ve madeni para talebinin tarihsel itici güçlerini belirlememize olanak tanır. Bu üç aylık modeller, sırayla, altın talebinin çeşitli makroekonomik ortamlarda nasıl performans gösterebileceğini belirlemek için bir çerçeve sağlar. 

Anahtar model sürücüleri için varsayımlar

Bir önceki bölümde tartışılan 2022'de Çin ekonomisine ilişkin perspektiflere dayanarak, Oxford Economics tarafından 29 Kasım 2021 itibariyle güncellenen Küresel Ekonomik Modellerine dayalı olarak sağlanan iki ilgili ekonomik senaryodan ve "Orta düzeyde büyüme" adını verdiğimiz bir senaryodan girdiler kullandık. Bloomberg'in çeşitli kurumların tahminlerinin medyanı: 

Orta büyüme 
Bu, Bloomberg'in “Ekonomik tahminler” fonksiyonundan çeşitli kurumların tahminlerinin medyanlarına karşılık gelmektedir. Ve bu, önceki 2022 Çin ekonomik görünümümüzle büyük ölçüde uyumlu bir senaryo. 

Kurtarma devam ediyor
Bu, Oxford Economics'in “Temel” senaryosuna karşılık gelir. Bu senaryoda, Çin'in “Orta büyüme” senaryosu ile benzer GSYİH ve gelir büyümesine tanık olması muhtemeldir. Bununla birlikte Çin, 2022'de beklenenden daha yüksek enflasyon baskısı ve nispeten daha yüksek tahvil getirileri görebilir. 

Uzun COVID
Çin'in “sıfır COVID” politikası yürürlükte kalırken, “yapışkan” pandemi ve ilgili kilitlenmeler veya sosyal ve seyahat kısıtlamaları yerel ekonomik büyümeyi daha da kısıtlayabilir ve daha fazla teşvike yol açarak önceki senaryolara göre daha düşük GSYİH büyümesi ve kişisel gelir ile sonuçlanabilir. 

Üç aylık RMB altın fiyat tahminlerimizi, web tabanlı değerleme aracımız Qaurum SM'nin iki Oxford Ekonomi senaryosu altında ima ettiği performansa ve "Orta büyüme" senaryosu için "Emtia fiyat tahminleri" fonksiyonundan Bloomberg projeksiyonlarına dayandırdık. 

Model bazlı Çin altın takı talebi görünümü
Çin altın takı talep modelini oluşturmak için 2009 yılının ilk çeyreği ile 2019 yılının ikinci çeyreği arasındaki tarihsel verileri kullandık. Bu model, örnekte yüzde 88'lik bir yön doğruluğu ve yüzde 15'lik bir ortalama karesel hata (RMSE) üretir. 2019'un 3. çeyreği ile 2021'in 4. çeyreği arasındaki örnek dışı tahmin için (pandemi tarafından bozuldukları için 2020'nin ilk iki çeyreği hariç), model yüzde 100 yön doğruluğu ve yüzde 12 RMSE'ye ulaşır .

Grafik 6: Gerçek altın mücevher talebi değişiklikleri ve modellenmiş değişiklikler (yeşil hat)

Çin deli gibi altın topluyor!

*2010 yılının ilk çeyreği ile 2021 çeyreği arasındaki verilere dayanmaktadır. 2020'nin ilk iki çeyreği, talep COVID-19 salgını tarafından çarpıtıldığı için hariç tutulmuştur.

Parametre varsayımlarımızı modele uyguladığımızda, bu senaryolar altında 2022 Çin altın mücevher talebindeki yıllık büyümenin 12 olmasını bekliyoruz :

Orta düzeyde büyüme: yüzde 14
İyileşme devam ediyor: yüzde 16
Uzun süreli COVID: yüzde 8

Grafik 7: Çeyrek aylık tonaj talep tahminlerinin çeşitli Çin altın mücevher senaryoları*

Çin deli gibi altın topluyor!

*2022'deki modellenmiş qoq değişikliklerimize ve tonaj bazında 4'21'deki altın mücevher talebine dayanmaktadır.  Modellenen sonuçlarımız, yavaşlayan GSYİH büyümesinin ve evlilik kayıtlarındaki devam eden düşüşlerin sektörün artışını sınırlayabilse de, 2022'de altın fiyatının düşmesi durumunda yerel altın mücevher tüketiminin güçlü destek alabileceğini gösteriyor.

Ek hususlar
Nicel modeller yararlı bir araç olsa da, gerçek dünya pazar dinamiklerinin nüanslarını yakalamayabilirler. Çinli genç tüketiciler arasında bir yatırım olarak kaliteli altın mücevherlerin artan cazibesi, daha fazla fiyat şeffaflığı ve Heritage Gold mücevher ürünlerinin artan popülaritesi 13 gibi diğer faktörler , 2022'de Çin'in altın mücevher talebine daha fazla destek sağlayabilir. karantinalar ve beklenenden daha yavaş ekonomik büyüme olumsuz etkilere neden olabilir.

Model bazlı Çin bar ve madeni para yatırım görünümü

Altın mücevherlere gelince, veri kullanılabilirliği nedeniyle 2010 yılının ilk çeyreği ile 2021 çeyreği arasındaki geçmiş verilere dayalı bir Çin külçesi ve madeni para talep modeli (Ek I) oluşturduk. Model yüzde 81 yön doğruluğuna ve yüzde 23 RMSE'ye sahiptir.

Grafik 8: Gerçek külçe ve madeni para talebi değişiklikleri (altın) ve modellenen değişiklikler*

*2010 yılının ilk çeyreği ile 2021 çeyreği arasındaki verilere dayanmaktadır.

Üç farklı senaryo altında, modelimizin 2022 Çin çubuk ve madeni para talebindeki yıllık büyüme tahmini yüzde 14'tür: Peki bu üç farklı senaryo nedir? 

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön