26 / 11 / 2024

Çin deli gibi altın topluyor!

Çin deli gibi altın topluyor!

2021 yılında Çin'in altın tüketimindeki yıllık yüzde 56'lık artış, 2020 yılından güçlü bir geri dönüşe şahitlik etti. Altın mücevher talebi, ekonomik toparlanma ve altın fiyatının 2020 rekor seviyesinden geri çekilmesinin etkisiyle yıllık bazda yüzde 63 arttı.




Çin'in GSYİH büyümesi yavaşlayabilir 

2021 yılının ilk yarısındaki güçlü performansına rağmen, Çin'in GSYİH büyümesi ikinci yarıda yavaşladı. Üçüncü çeyrekte, Çin'in GSYİH'sindeki yıllık büyüme, 2. çeyrekteki yüzde 7.9'dan yüzde 4.9'a düştü. Ve dördüncü çeyrekte yıllık bazda yüzde 4'lük bir GSYİH büyümesiyle daha da yavaşladı - rekordaki en düşük seviye. 

2019'da ülkenin GSYİH'sının yüzde 13'ünden fazlasını oluşturan Çin emlak sektörünün karşılaştığı zorluklar , ekonomi üzerinde büyük bir ağırlık oluşturdu. Çin, konut fiyatlarını istikrara kavuşturmak ve sistemik risklerden kaçınmak için ikincil konut rehberlik fiyatları belirlemek , bankaların konut ipotek kredisi oranları için tavanlar uygulamak ve 2021'de müteahhitlerin borç seviyeleri üzerindeki kontrolleri sıkılaştırmak gibi önlemler aldı ve bunların tümü gayrimenkul sektörünün aşağı çekilmesine yardımcı oldu.

Ve emlak sektörünün 2022'de Çin'in ekonomik büyümesi için aşağı yönlü bir risk faktörü olmaya devam edebileceği görülüyor. Ocak 2022'nin sonundaki yıllık konferansında, Konut ve Kentsel Kalkınma Bakanlığı, “ evler yaşamak içindir, spekülasyon için değil ” genel ilkelerini yineledi. “ ve “ gayrimenkul sektörünün kısa vadeli ekonomik canlandırma aracı olarak kullanılmaması ” 4 . Ayrıca Çin, hızlı büyüyen, endüstri liderliğindeki bir yoldan teknoloji odaklı, yüksek kaliteli bir yola uzun vadeli ekonomik geçişe odaklanmıştır. Bu nedenle, büyümeyi teşvik etmek yerine şokları yumuşatmak anlamına gelen 2021 sonlarında sektördeki marjinal gevşemeye rağmen5 , konut piyasasındaki yapısal düşüş eğiliminin devam etmesi muhtemeldir. 

Bu arada, pandeminin belirsizlikleri yerel ekonomi için bir risk faktörü olmaya devam ediyor. Çin, pandemiye karşı “sıfır tolerans” politikası benimsedi ve periyodik karantinaların sürmesi muhtemel ve ülkenin ekonomik büyümesini potansiyel olarak yavaşlatıyor. 

Çin'deki faiz oranlarının 2022'de düşük kalması muhtemel

Aralık 2021'de düzenlenen yıllık Merkezi Ekonomik Çalışma Konferansı , potansiyel zorluklara yanıt olarak Çin'in 2022'deki para politikası için bir gevşeme tonu belirledi. Ve Çin Halk Bankası (PBoC) harekete geçti: Aralık 2021'de finansal kurumlar için zorunlu karşılık oranında ve bir yıllık Kredi Prime Oranında (LPR) yapılan indirimlerin ardından, PBoC, Ocak 2022'de Orta Kredi Faizi oranını düşürdü. LPR'lerde daha fazla kesinti.

Çin'in para politikasının 2022'de destekleyici kalacağına ve yerel faiz oranlarını ve tahvil getirilerini düşük tutacağına inanıyoruz.

Grafik 3: Alt sektör marjları daraltılıyor
Çin deli gibi altın topluyor!

Çin para birimi baskıyla karşı karşıya kalabilir.

RMB'nin 2022'de aşağıdaki nedenlerle zayıflaması olasılığı vardır:

Çin'in ekonomik büyümesinde olası bir yavaşlama 
ABD  Merkez Bankası'nın faizleri beklenenden daha erken ve daha hızlı artırmaya başlamasıyla daralan Çin-ABD getiri farkı.

Ülkenin uyumlu politikaları nedeniyle Çin'de artan para arzı,
Enflasyon endişeleri ön planda kalabilir,
Çin sanayi sektörlerindeki marjlar dengesiz. Çin'in üst sektörleri, emtia fiyatlarındaki belirgin artış nedeniyle kârlarını artırırken, alt sektörlerin marjları daraldı. Ve yüksek maliyetler kârları kemirirken, perakendecilerin kayıpları önlemek için ürün fiyatlarını artırmaktan başka seçeneği kalmadı. Örneğin çeşniler, yemeklik yağ ve ev dekorasyonu gibi sektörlerde borsaya kayıtlı şirketler son aylarda bir dizi fiyat artışı duyuruyor. 9 Bu, alt sektör marjları makul seviyelere ulaşana ve potansiyel olarak Çin'deki 2022 enflasyonunu körükleyene kadar sona erecek gibi görünmüyor. 

Pandemi ile ilgili küresel tedarik zinciri aksamalarına ilişkin belirsizlikler ve daha yüksek domuz fiyatlarına yol açabilecek başka bir domuz döngüsünün olası başlangıcı gibi diğer faktörler de 2022'de enflasyonist baskı yaratabilir. 

Grafik 4: Daralan bir Çin-ABD reel faiz farkı CNY üzerinde baskı oluşturabilir

Çin deli gibi altın topluyor!

*ABD doları/CNY haftalık ortalamalarına göre, 10 yıllık Çin devlet tahvili getirisi, aylık TÜFE yıllık artışından ve Aralık 2016 ile Aralık 2021 arasında ABD 10 yıllık TIP getirisinden daha düşük.

Analizimiz, Çin'in altın tüketiminin11 yerel ekonomik performansla yakından bağlantılı olduğunu gösteriyor.  2021'deki yıllık yüzde 8,1 GSYİH büyümesi, Çin altın tüketimindeki yıllık yüzde 55'lik artışın desteklenmesinde kilit rol oynadı. Altın mücevher talebi de altın fiyatından etkilenirken, hane halkının geliri ve tüketici enflasyonu gibi faktörler külçe ve madeni para yatırımlarını etkileyebilir.

Grafik 5: Çin'in altın talebi yerel ekonomik performansla yakın bir ilişki sergiliyor*

Çin deli gibi altın topluyor!

*Altın tüketimi, Çin'deki üç aylık mücevher talebi ile külçe ve madeni para satışlarının toplamını ifade etmektedir. Bu durum Çin'deki altın tüketiminin gittikçe artması mı demek? İşte merak edilenler...

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön