07 / 07 / 2024

Çin, kopyaladığı piramidi kendi elleriyle yıkacak!

Çin, kopyaladığı piramidi kendi elleriyle yıkacak!

Avusturya'daki tarihi Hallstatt kasabası başta olmak üzere pek çok yabancı ülke ile eşleşen tarihi değerleri kopyalayan Çin'in, en son Mısır'daki Gize piramitinin bir benzerini yaptığı duyulmuştu...



Avusturya'daki tarihi Hallstatt kasabası başta olmak üzere pek çok yabancı ülke ile eşleşen tarihi değerleri kopyalayan Çin'in, en son Mısır'daki Gize piramitinin bir benzerini yaptığı duyulmuştu.



Çin'in Hebei eyaletindeki 30 metre yükseklikte ve 60 metre uzunluktaki yapıdan haberdar olan Mısır, bu duruma kayıtsız kalmayarak hemen harekete geçti. Mısır'daki Antika Bakanlığı'nın ilk işi, olayı Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Teşkilatı'na (UNESCO) aktarmak oldu. Zira Mısır denilince akla ilk gelen şeylerin başında piramitler geliyor. En büyük ve en ünlü olanı, Gize platosunda Nil Nehri'nin batı kıyısında bulunan Büyük Gize Sfenksi. Ülke, haklı olarak bu tarihi değerinin ne adını ne de taklidini başka bir ülkeyle paylaşmak istemiyor. Hal böyle olunca Çin'in yaklaşık iki ayda hazırladığı Gize Piramitleri'ni yıkmak zorunda olduğu bildirildi. İsmi bilinmeyen Çinli bir yetkili ise piramitlerin geçici bir süreliğine yapıldığını aktararak, kopyacılıklarını savunmaya çalıştı. Xinhua adlı haber ajansına konuşan yetkili, film ve TV yapımları için çekim yapılacağı gerekçesiyle piramitlerin inşa edildiğini söyledi. Ardından da şu ifadeleri ekledi: “Biz, dünya kültürel mirasına saygılıyız. Yanlış anlaşılmadan dolayı özür dileriz.” Ne var ki Mısır'daki piramitlerle birlikte ABD'deki Rushmore Dağı ve Manhattan'ın gökdelenli silüeti de inşa edilmişti. Çinliler için taklit yerler çok şey ifade ediyor. Örneğin Fu adlı 32 yaşındaki bir adam, gidemedikleri ülkedeki en popüler mekânları görebilmenin çok güzel bir duygu olduğunu söylemişti. Dahası pek çok Çinliye göre, sadece kendi ülkeleri değil, pek çok ülke böyle tarihi yerleri kopyalıyor.



Zaman Gazetesi 


Geri Dön