04 / 05 / 2024

Çin’den bir faiz indirimi daha! Ekonomik yavaşlamaya karşı gardını aldı!

Çin’den bir faiz indirimi daha! Ekonomik yavaşlamaya karşı gardını aldı!

Yavaşlayan ekonomik göstergeler ve emlak sektöründe borç kriziyle karşı karşıya kalan Çin, kilit faiz oranlarını düşürdükten sonra kredi standardı olarak kabul edilen gösterge faiz oranını da düşürdü.



Çin Merkez Bankası (PBoC), 1 senelik kredi faiz oranını (LPR) yüzde 3,70'ten yüzde 3,65'e, 5 yıllık kredi faiz oranını ise yüzde 4,45'ten yüzde 4,30'a indirdi.

Çin'deki 18 bankanın Merkez Bankası'nın politika faiz oranı üzerine koydukları kar payı bildirimleri baz alınarak belirlenen LPR, 2019'dan bu yana ülkenin fiili gösterge faiz oranı işlevini görüyor.

Banka, geçen hafta başında, 1 senelik politika faiz oranını (MLF) 10 baz puan düşürerek 2,85'ten yüzde 2,75'e çekmişti.

Çin’den bir faiz indirimi daha! Ekonomik yavaşlamaya karşı gardını aldı!

Analistler, yaygın olarak konut kredisi normu olarak görülen faiz indiriminin, krizden etkilenen dar bir ekonomide borç sektörünü desteklemek ve  orta vadeli borçlanma talebini canlı tutmak amacıyla yapıldığını değerlendiriyor.

Bankanın kararı, geçtiğimiz hafta açıklanan Temmuz endekslerinde ekonomik toparlanmanın yavaşladığına dair işaretlerin  ardından geldi. 

Ulusal İstatistik Bürosunun (UİB)  alınan verilere göre, temmuzda sanayi üretimi yıllık bazda yüzde 3,8 yükselirken, hazirandaki yüzde 3,9'luk artışın gerisinde kaldı. Perakende satışlar da hazirandaki yıllık yüzde 3,1'lik artışın ardından temmuzda yüzde 2,7 ile beklentilerin altında yükseliş yaşadı.


Geri Dön