18 / 05 / 2024

Çin’den bir faiz indirimi daha! Ekonomik yavaşlamaya karşı gardını aldı!

Çin’den bir faiz indirimi daha! Ekonomik yavaşlamaya karşı gardını aldı!

Yavaşlayan ekonomik göstergeler ve emlak sektöründe borç kriziyle karşı karşıya kalan Çin, kilit faiz oranlarını düşürdükten sonra kredi standardı olarak kabul edilen gösterge faiz oranını da düşürdü.



Sabit sermaye yatırımları geçen yılın ilk yedi ayında yüzde 5,7 büyürken, yılın  ilk altı ayında yüzde 6,1'lik büyüme yavaşladı. 

Gayrimenkul yatırımları  ilk 7 ayda bir önceki yıla göre yüzde 6 düştü. 

Diğer taraftan, şehirlerdeki işsizlik oranı yüksekliğini koruyor. UİB verilerine göre Haziran'da %5,5 olan işsizlik oranı Temmuz'da yüzde 5,'e yükseldi. 16 ve 24 yaş grubundaki işsizlik oranı haziranda yüzde 19,3 iken temmuzda yüzde 19,9'a çıktı.

Çin’den bir faiz indirimi daha! Ekonomik yavaşlamaya karşı gardını aldı!

HÜKÜMETİN BÜYÜME HEDEFİNE ULAŞIP ULAŞMAYACAĞI ŞÜPHELİ 

Hükümetin bu sene için “yaklaşık yüzde 5,5” tahmininin gerçekleşmesi pek olası görünmüyor. Yılın ilk yarısında büyüme oranı yüzde 2,5'te kalırken, son çeyrekte salgınla mücadele gibi büyümeyi olumsuz etkileyen  koşulların  değişeceğine dair bir işaret yok. 

Çin'de kabine işlevi gören Devlet Konseyi'nin temmuz ayındaki ekonomi çalışma konferansında büyüme hedefinin anılmaması vurgulanmıştı.

Çin'de Covid-19 kısıtlamalarının ekonomi üzerindeki etkisi, bahar aylarında özellikle ülkenin en büyük şehri olan Şanghay'da, nüfusun yoğun olduğu ve önemli sanayi ve iş sektörlerine ev sahipliği yapan şehirlerde açıkça hissedildi. 


Geri Dön