30 / 04 / 2024

Çinli milyarderlerin serveti eridi!

Çinli milyarderlerin serveti eridi!

Çin'in teknoloji şirketlerine ilişkin düzenleme adımları sonrasında Çinli teknoloji milyarderlerinin serveti toplamda 87 milyar geriledi.



Çin'in teknoloji şirketlerine ilişkin düzenleme adımları sonrasında Çinli teknoloji milyarderlerinin serveti toplamda 87 milyar geriledi.

Sözcü Gazetesi'nde yer alan habere göre; Pekin’in Çin’in teknoloji endüstrisine ilişkin düzenleme adımları sebebiyle Temmuz'dan bu güne sektörün en zengin 24 iş insanının servetleri net 87 milyar dolar değer kaybetti. 

Çin, teknoloji şirketlerinin ekonomideki payının yükselmesinden sonra milyarder sayısını 5 senede iki kat artırdı. Çin’de 1000’i aşkın dolar milyarderi mevcut. Fakat bu sektörle ilgili son düzenleme dalgası ve Pekin’in teknoloji devlerine ilişkin yaptırımları sebebiyle Çinli milyarderler ciddi bir servet değişimi yaşadı. 

Çinli milyarderlerin serveti eridi!

BİR AYDA YÜZDE 16 DÜŞTÜ

Teknoloji alanında faaliyette bulunan milyarderlerin servetleri Temmuz'dan bu güne gerilerken sanayi sektöründe faaliyette bulunan milyarderlerin servetleri arttı. Otomobil ve yenilenebilir enerji sektöründe faaliyet gösteren iş insanlarının servetinde yaşanan yükseliş de ön plana çıktı.

Teknoloji ve biyoteknoloji alanında faaliyette bulunan 24 şirketin net değeri, Financial Times’ın hesaplamalarına göre Haziran ayının bitiminden bu yana yüzde 16 geriledi. Haziran sonunda başlayan düzenleme dalgasının ilk kurbanı araç çağırma uygulaması Didi olarak belirlendi. 

Çin’in Didi’ye yönelik veri güvenliği endişeleri sebebiyle başlattığı düzenleme dalgası, hisselerinde düşüş yaşanan teknoloji firmalarına dönük kontrol çabasının bir parçası şeklinde değerlendiriliyor. 

Çinli milyarderlerin serveti eridi!

SERVETİNİN ÜÇTE BİRİNİ KAYBETTİ

Düzenleme fırtınasından en çok etkilenen iş insanı ise e-ticaret sitesi Pinduoduo’nun kurucusu Huang Zheng olarak gerçekleşti. Huang’ın 15.6 milyar dolarlık bir hisse kaybı yaşadığı ve servetinin üçte birini kaybettiği ifade edildi.

Mesajlaşma uygulaması WeChat’in sahibi olan Tencent’in kurucusu Pony Ma ise servetinin yüzde 22’sini kaybetti. Pony Ma’nın servetindeki kayıp yaklaşık 12 milyar dolar olarak aktarıldı. Pony Ma, Alibaba’nın kurucusu Jack Ma’dan sonra Çin’in en zengin üçüncü insanıydı.

Çinli milyarderlerin serveti eridi!

ALİBABA’NIN KURUCUSUNA REGÜLASYON ŞOKU

Çinli e ticaret devi Alibaba’nın kurucusu Jack Ma’nın serveti ise Haziran ayının bitiminden itibaren 2.3 milyar dolar geriledi. Jack Ma’nın servetinde Kasım'dan bu yana 13.6 milyar dolar değer kaybı kaydedildi. Pekin, Kasım'da Alibaba’nın bağlı olduğu Ant Group’un halka arzını engellemişti.

Ülkedeki büyük servet kayıplarından biri de eğitim teknolojisi alanında yaşandı. Pekin’in eğitim reformu aracılığı ile özel eğitim kurumlarının önüne geçmek istemesi sonucunda New Oriental Education isimli eğitim teknolojisi şirketinin sahibi Yu Minghong’un 3 milyar dolarlık hissesinin 500 milyon dolara gerilediği ortaya çıktı.

Dünyada en çok milyarderler nerede yaşıyor?


Geri Dön