12 / 10 / 2024

Çocuk odası yaratıcılığı beslemeli!

Çocuk odası yaratıcılığı beslemeli!

Evlerimiz akşam olunca kendimizi dar attığımız, çoğu zaman sığınılacak birer liman gibi gördüğümüz, hele de büyük bir şehirde yaşıyorsak şehrin gürültüsünü içeri sızdırmasın istediğimiz mekanlar haline geliyor giderek




Evimizin kapısı kendimize açılsın istiyoruz belki de. Ancak çocuklu ailelerde evin öyle bir bölümü var ki siz ne yaparsanız yapın onun kapısı dışarıya açılıyor... Açılmalı da çocuk odası. Dünyayı keşfedilecek kocaman bir küre olarak gören çocuğun kendini rahatça bulabileceği, görebüeceği, ifade edebüeceği, dinlenebileceği, oyun oynayabüeceği, unuttuğumu zannetmeyin, elbette ders çalışabileceği yer; odası. Bu nedenle, odasını hazırlarken ona da söz düşüyor.

Gizli yatak formülü

Bir bebek beklediğinizi öğrendiğinizde doğuma birkaç ay kala be-bek odasını düzenlemiş olabilirsiniz. Seçtiğiniz mobilyaların dizaynından odada kullanılan badana boyaya kadar her şey bebek sağlığını tehdit etmeyen malzemelerle üretilmiş olabilir, bir diyeceğimiz yok. Celin görün ki zamanın size söyleyeceği çok şey var; hızla ilgili, büyümekle ilgili... Karyolasına sığma¬yan küçük kızınız kendine cibinlikli bir yatak, oğlunuz en sevdiği çizgi film kahramanının figürleriyle süslü bir ranza istiyor olabilir. Tek çocuk olsa da fark etmez, artık alt kısmı oyun alanı şeklinde düzenlenen ranzalar da görmek mümkün çocuk mobilyası mağazalarında. Çünkü bu odaların düzenlenmesinde ya da mobilyaların üretilmesinde görev alan mimarlar da çocuk gelişimini biliyor ve önemsiyor.

Mimarların ve iç mimarların üzerinde önemle durdukları nokta, çocukların 'yaşam alam' olarak belirlenen bir odada, ders çalışma, dinlenme ve oyun faaliyetleri için yer ayrılabilmesi. "Benim evim bir saray yavrusu değil" diyorsanız, duvarları yıkıp evinizi genişletemeyeceğinize göre, var olan alanı daha verimli kullanmak mümkün. Bunun için açılır kapanır yatak modellerine bir göz atmamzda fayda var. Üzerinde küçük bir vazoyla bir resim çerçevesinin yer aldığı rafın ardındaki yatağı herkes göremeyebilir. Siz orada olduğunu bilin yeter. Üstelik çocuğunuz büyüdükçe odasını özellikle gündüz kullanımlarında ve arkadaşlarını ağırlarken yatak odası olarak görmek istemeyebilir. Bu nedenle 'gizli yatak' süper bir formül.

Oda sadece eğlence mekanı değil, ders de çalışılacak elbette. Üstelik ders başarısını etkileyen önemli bir faktör çocuk odası. Bunun için Çalışma masalarının ergonomik ve uzun süreli oturmaya uygun olması önemli. Ancak önem listesinin ba-şında aydınlatma geliyor. Söylemeye gerek yok, çocuk odaları ışık görmeli. Gümşığımn olmadığı saatlerde ise seçeceğiniz uygun aydınlat¬ma elemanları ile çocuğunuzun motivasyonunu artırabilir, göz sağlığını koruyabilirsiniz. "Sağ eüni kullanan çocuklar için ışık soldan, sol elini kullananlar için ise sağdan gelmeli" diye küçük bir hatırlatmanın ardından, sıradaki öneriye geçelim; ayaklan tekerlekli masa ve sandalyeler. Çocuğunuz odasında sık sık değişiklik yapmak istiyorsa kolaylıkla itebileceği ve çekebileceği bir masadan daha güzel ne olabilir Uzmanlar, çocukların kendi ürettikleri nesneleri de odalarında sergilemekten mutlu olduğunu belirtiyor. Bu nedenle raflarda, onların el emekleriyle ortaya çıkardıkları 'eserlere' yer açın. İki ya da daha fazla kardeşin paylaştığı odalar için ise yer kazandıran uygulamaların başında ranzalar geliyor. Çocuklarınız tek başlarına kalmak istediklerinde odayı ayırmak için bir paravan iş görebilir. Böylece biri ders çalışırken diğeri yatağına uzanıp kitap okuyabilir ya da dinlenebilir.

Aydınlatmadan duvar süslerine, klimadan yatağa, banyo aksesuarlarından çalışma masasına kadar çocuk odasında en yeni ve en eğlenceli koleksiyonları bir araya getirdik. Alışverişe çıkmadan bu yeni ürünlere göz atıp çocuğunuz için en iyisini seçebilirsiniz.
Star/Halime Sürek Kahveci


Geri Dön