10 / 05 / 2024

Çok az kişi biliyor! Bu şartları taşıyanlar KDV'den muaf tutulacak!

Çok az kişi biliyor! Bu şartları taşıyanlar KDV'den muaf tutulacak!

Katma Değer Vergisi Kanunu’ndaki düzenlemede yabancılara satılan taşınmazlar için KDV istisnası geldi. Söz konusu kanunda öngörülen şartları taşıyan gerçek ve tüzel kişiler taşınmaz alımlarında KDV ödemekten muaf olacak.



Konut ya da iş yeri tesliminde KDV istisnasının uygulanabilmesi için, tapuda işlem tesis edilmiş olması gerektğini dile getiren Yabancı yatırım uzmanı Avukat Abide Gülel, istisna kapsamında satış yapanların konut ya da iş yeri satışının Kanun KDV’den istisna olarak yapıldığını tapu müdürlüklerine bildirilip 3 yıl içerisinde taşınmazın elden çıkarılmayacağına dair şerh işlenmesi gerektğini de belirtti.

HANGİ NİTELİKTEKİ TAŞINMAZLAR İÇİN KDV İSTİSNASI VAR?


Yaptığı açıklamada KDV istisnasının konut ve işyerlerinin ilk tesliminde uygulanabileceğini dile getiren, Yabancı yatırım uzmanı Avukat Abide Gülel, konut ya da iş yerinin bu istisna kapsamında teslime konu edilebilmesi için; konut veya iş yeri olarak inşa edilen binanın yapı ruhsatının bulunması ve alıcıların kullanımına hazır vaziyette fiilen teslim edilmesinin şart olduğunu belirtti.

Avukat Abide Gülel yaptığı açıklamada kat irtifakı kurulabilen konut ya da  iş yerlerinde ayrıca kat irtifakının kurulmuş olması gerektiğini dile getirerek, yapı ruhsatında konut, dükkan, ofis, büro, rezidans, apart daire, devre mülk ve benzeri olarak tanımlanan konut veya iş yerlerinin de istisna kapsamında değerlendirildiğini söyledi.

Çok az kişi biliyor! Bu şartları taşıyanlar KDV den muaf tutulacak!

TAŞINMAZIN ALIŞ BEDELİ TÜRKİYE’YE NE ZAMAN GETİRİLMELİ?


Yaptığı açıklamada konut veya iş yeri tesliminde KDV istisnasının uygulanabilmesi için, bedelin en az yüzde 50’sinin satışa ilişkin faturanın düzenlendiği tarihten önce, kalan kısmının da en geç bir yıl içerisinde alıcı tarafından döviz olarak Türkiye’ye getirilerek satıcıya ödenmesi gerektiğini kaydeden Avukat Abide Gülel İstisnaya ilişkin KDV iadesi, bedelin tamamının Türkiye’ye getirilerek satıcıya ödenmesinden sonra yapıldığını belirtti.

Çok az kişi biliyor! Bu şartları taşıyanlar KDV den muaf tutulacak!
 

İSTİSNA ŞARTLARINI TAŞIMAMASINA RAĞMEN İSTİSNADAN YARARLANILMASI DURUMUNDA NE OLUR?

Yabancı yatırım uzmanı Avukat Abide Gülel yaptığı açıklamada KDV istisnası için öngörülen şartları taşımadığı halde istisnanın uygulandığının tespit edilmesi halinde, taşınmazı satın alan gerçek ya da tüzel kişi ile taşınmazı satan mükellef; zamanında tahsil edilmeyen vergi, vergi zıyaı cezası ve gecikme faizinden müteselsilen sorumlu olduğunu kaydetti. Abide Gülel ayrıca istisna kapsamında teslim alınan konut ya da iş yerinin üç sene içerisinde elden çıkarılması halinde zamanında tahsil edilmeyen verginin de tecil faiziyle beraber tapu işleminden önce elden çıkaran tarafından ödenmesinin şart olduğunu kaydetti.

KDV istisnasından yararlanmak isteyen gerçek ya da tüzel kişiler, kanunda düzenlenen şartları taşıyıp taşımadığı hususunda dikkatli bir araştırma yapması gerektiğini dile getiren Yabancı yatırım uzmanı Avukat Abide Gülel,  aksi takdirde ortaya çıkan vergi zıyaı nedeniyle ciddi yaptırımlarla karşı karşıya kalınabileceğini de sözlerine ekledi.

Uluslararası doğrudan yatırımlarda konut sektörünün yeri!

Yabancı yatırımcı satıp çıkıyor. Peki neden?

Konut satışında Rus fırtınası! Ruslar Eylül'de Türkiye'den 1.196 adet konut satın aldı!


Geri Dön