02 / 05 / 2024

Çömlekçi için ada bazlı imar planı gerekiyor!

Çömlekçi için ada bazlı imar planı gerekiyor!

Çömlekçi-İskenderpaşa Mahallelerini Koruma, Yaptırma ve Güzelleştirme Derneği Başkanı Dursun Ali Düzenli, Çömlekçi için ada bazlı imar planı uygulanması gerektiğini söyledi.



 Çömlekçi-İskenderpaşa Mahallelerini Koruma, Yaptırma ve Güzelleştirme Derneği Başkanı Dursun Ali Düzenli, Çömlekçi mahallesindeki kentsel dönüşüm projesinde hukuksuzluk olduğunu savundu. Düzenli, “Çömlekçi mahallemizde büyük bir manevi tahribat yaşıyoruz. Çömlekçi 21 Haziran 2000’de Meclis kararı ile imara kapatılmıştı. 25 Aralık 2002 yılında İmar Revizyon Planı yapılarak özel izinle imar verilmekteydi. Trabzon Belediye Meclisi, 7 Mayıs 2010 tarihli 173 sayılı kararı ile Çömlekçi mahallesinin tamamını 1. bölge, 2. bölge ve 3. bölge olarak kentsel dönüşüm alanı olarak belirleyip onaylamıştır. Alınan bu karar, yasaya, plan ilkelerine, kamu yararı hükümlerine aykırıdır. Konu ile ilgili mahalle sakinlerine hiçbir bilgi verilmeyip görüşleri alınmamıştır. Sonuç olarak 15 yıldır imar durdurulmuş, inşaat yapmak isteyen parsel sahipleri inşaat yapamamıştır. Bu durum mülkiyetlerin değerini düşürmüş, manevi tahribatı büyütmüş ve fuhuş sektörünün işini kolaylaştırmıştır. Bir taraftan maddi kayıplar yaşanırken, diğer taraftan manevi kayıpları da yaşanmıştır. Normalde vatandaşların görüşü alınsaydı, mahkemeler yoluyla istimlaklar olmazdı” dedi. Vatandaşların görüşü alınarak ada bazında yeni bir imar planı yapılması gerektiğini ifade eden Düzenli, “Dernek olarak teklifimiz şudur: 15 yıldan sonra bu mağduriyetlerden ders çıkarılarak, vatandaşın rızası da dikkate alınarak yeni imar planı ada bazında yapılmalıdır. 31 Aralık 2016’ya kadar onlara müsaade diyoruz. 5 yılı geçmiş olan yerleri rehin tutamazsınız. Böyle yasal bir madde var. Eğer yeni bir imar planı yapılmazsa 01 Ocak 2017 itibari ile dava açacağız. Mülkiyet sahiplerinin ister kendisi, ister müteahhit yoluyla kendi mülkiyetlerini yaptırma hakları vardır. Haklarımızı almak için her türlü insani ve yasal ölçülerle mücadele edeceğiz” diye konuştu.



Karadeniz'den İlk Haber 


Haber Sesimiz Trabzon'da şöyle yer aldı


Çömlekçi-İskenderpaşa Mahallelerini Koruma, Yaptırma ve Güzelleştirme Derneği Başkanı Dursun Ali Düzenli, Çömlekçi'de ada bazında imar planının yılsonuna kadar yapılmasını istedi. 


Çömlekçi'de 15 yıldır imarın durdurulduğunu söyleyen Düzenli, vatandaşın arazisinin düşük bedelle alındığını belirterek, vatandaşın rızasını almadıklarını söyledi. Kendi malımız mülkümüzle başımız belaya girdi diyen Düzenli, "Kendi malımız mülkümüzle başımız belaya girdi" diyen Düzenli, "40 bin lira vermişsin 140 metre dükkana. Belediyede emlak değeri olarak 386 bin 385 lira beyanı verilmiş olan bir yer. Verilen değer 103 bin lira. Ayıptır yahu, hiç bina yok orada. Alttaki arsayı verdiğim zaman, en az yüzde 50 kat karşılığı veririm. Yüzde 49 olursa gelsin yüzüme türüksün. 


Çukurçayır'da yüzde 50, Pelitli'de yüze 50, Kaşüstü'nde 50, burası merkez ayıptır yahu. Milletin hakkını vereceksin kardeşim. 15 yıldır bir şey verdiğiniz yok 50 bin lira tutuşturuyorsun adamın eline gidiyor orada daire alıyor, bankalara borçlanıyor 20 sene, o adamın yaşayacağı belli değil. Borçlandı da ne yapacak bu adam? Biz bu işi biliyoruz kimse kusura bakmasın senin bakanından da iyi biliyorum. Milletin hakkı çiğneniyor" dedi. 


BU İŞ 4 YILDA BİTER 


"Çömlekçi'de ada bazında imar planını yapsınlar" diyen Düzenli, Belediyeye 2016 so1nuna kadar 'süre vererek, "8.5 ayda ' Çömlekçi'nin ' ada bazında imar planı yapılsın. Yapılmazsa, Yılbaşı itibariyle, 5 yılı geçmiş olan yerlerde böyle tutsak tutamazsın, böyle yasal bir madde var. Onun üzerine ben sana tazminat davası açacağım arkadaş" diye konuştu. "Vatandaş kendi mülkiyetini kendisi isteği ile müteahittler yoluyla yapmalıdır" diyen Düzenli, "Bu, mülkiyet sahiplerinin en tabi hakkıdır. Bu yolla eski daireler, yeni dairelere ^dönüşecektir. İşyerleri yenilecektir. 


Elbette bu işin dönüşüm için süresi konmalıdır. Bu iş azami 4 yılda biltirilir. 'Hayır biz vatandaşın (eski dairesine, yeni daire olarak bedelleri öderiz veya eski dairesine yeni daire veririz' diyorsanız, vatandaş sizinle anlaşır. Yalnız üzerine bedel ödemeyecektir. Aksi takdirde zoraki istimlakle hak-hukuk çiğnersiniz. Mahkemelerde yıllar gider, vebale girersiniz" dedi. 


Sesimiz Trabzon


Geri Dön