27 / 04 / 2024

Kaş için hazırlanan imar planı mecliste!

Kaş için hazırlanan imar planı mecliste!

Antalya'nın Kaş ilçesi için hazırlanan imar planı TBMM gündemine taşındı. CHP'li Zeybek, konuya ilişkin soru önergesi hazırladı...



CHP Antalya Milletvekili Cavit Arı, Antalya'nın Kaş ilçesi için hazırlanan imar planına ilişkin soru önergesi hazırladı. Arı, sorusunun Kültür Ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy tarafından yanıtlandırılmasını istedi.

CHP'li Arı, ''Tarihi ve doğal varlıklarıyla öne çıkan ve Türkiye’de kitle turizminin girmediği, nadir turizm merkezlerinden biri olan Antalya’nın Kaş ilçesi için Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan "Kaş 1/25 binlik Nazım İmar Planı", Aralık 2018’de belediye meclisince onaylanmıştır.

Plan raporunda yer verilen üç ayrı senaryoda, Kaş’ın 2040 yılındaki nüfus öngörüleri ve yatak sayıları sıralanıyor, ‘Koruma’ eksenli senaryoya göre 2040 yılındaki nüfusu 130 bin olarak belirlenen Kaş ilçesinde, ‘koruma ve kalkınma’ odaklı bir model hayata geçirilirse nüfus aynı yıl için 165 bin olarak belirlenmiş durumda. ‘Kalkınma’ odaklı hazırlanan senaryoda ise Kaş’ın 2040 yıl nüfuslu 200 bin kişi olarak öngörülüyor ve ilçedeki yatak sayısı ise yaklaşık yüzde 50 oranında artırıyor.

TÜİK’in Aralık 2018’de açıkladığı rakamlara göre Kaş ilçesinin nüfusu kırsal mahalleri ile birlikte 58 bin 600 olarak belirlendi. Antalya Büyükşehir Belediyesinin hazırladığı nazım imar planında yer verilen rakamlara göre 21 yıl sonra ilçe nüfusu en az üç kat artmış olacak. Ayrıca, yatak sayısının bu Ölçüde artırılması, Kaş’ın en önemli turistik cazibesi olan doğal güzelliğinin de betona boğulması ve ‘doğa ve tarih turizmi’ ekseninin ‘kitle turizmi’ yönüne kayması anlamına geliyor.'' diye konuştu. 

Arı, şu açıklamalarda bulundu: ''Plan raporunda, planlanan alan içerisinde 7269 sayılı afet yasası gereği yasaklanan ya da kısıtlanan bir alan bulunmadığı belirtiliyor. Ancak Kaş ilçesi 1. Derecede deprem bölgesi olarak biliniyor. 1979 .yılında Bakanlar Kurulu Kararı ile heyelan bölgesi ilan edilerek yapılaşmaya kapatılan Islamlar Mahallesi son yıllarda izinsiz ve kaçak villalarla betonlaşırken büyük bir tehlikeyi de beraberinde’getiriyor.''’ Planda bu konuda bir çözüm önerisine yer verilmemesi dikkat çekiyor.

Ayrıca hiçbir zorunluluk olmadığı halde Çukurbağ Mahallesinden Kalkan’a yapılmak istenen karayolu projesi de yeni plana işlenmiş durumda.

Antalya’nın en bakir alanlarından biri olan Kaş’a büyük bir imar ve yapılaşma , baskısı var. Bunun bir an önce sonlandırılması lazım. Yoksa kitlesel turizme açılacak ve sürdürülebilir turizm kavramı Kaş’ta da kalmayacak.

Daha öncede Kaş İlçesinin doğallığını bozacağı gerekçesiyle Antalya 4’üncü idare Mahkemesi tarafından iptal edilen 1/25 binlik imar planı yeni haliyle de yargıya taşınmıştır.''

CHP Antalya Milletvekili Cavit Arı'nın soruları:
1. Antalya’da bulunan Küçük Aksu Baraj inşaatı neden durmuştur?
2. Baraj inşaatının durma sebebi olarak ödenek olmaması iddiası doğru mudur?
3. Küçük Aksu Baraj İnşaatı işi ihalesini firma ne kadara almıştır? Bugüne kadar firmaya ödenen tutar nedir?        
4. Küçük Aksu Baraj inşaatının durma sebebi olarak zeminin su tutmaması ve yapılacak çalışmaların maliyeti artırdığı iddiası doğru mudur? Bu iddia doğu bâraj inşaatı öncesi zemin etütleri yapılmamış mıdır? Yapılmış ise zemin etütlerini hangi firma yapmıştır? 
5. Antalya'nın 2045 yılma kadar olan içmesuyunu karşılayacak, elektrik üretimi ve tarımsal sulama ihtiyacını karşılayacak Küçük Aksu Barajı ne zaman bitecektir? 
6. Küçük Aksu Barajı inşaatının yıllardır bitirilmemeşi sebebi ile komşu köylerdeki yol-ve alt '' yapı çalışmalarının eksik kaldığına dair vatandaşlardan gelen şikayetler ilgili kurumlara iletilmiş midir? Bu eksiklerin çözümüne yönelik çalışmalar yapılmış mıdır?
7. Antalya il sınırlarında faal bulunan kaç adet baraj mevcuttur? Bu barajlardan elde edilen elektrik üretimi nedir? 
8. Antalya il sınırlarında yapımı'devam eden ya da ihale sürecinde olan kaç adet baraj vardır? Bu barajlar nelerdir?
 


Geri Dön