18 / 07 / 2024

Çukurova Teknokent açılmadan rağbet gördü!

Çukurova Teknokent açılmadan rağbet gördü!

Çukurova Teknoloji ve Geliştirme Bölgesi'ne bu yıl yeni binanın da temelinin atılacağı bildirildi




Çukurova Üniversitesi tarafından yaptırılan Çukurova Teknoloji ve Geliştirme Bölgesi'ne (Çukurova Teknokent) yatırımcıların rağbet gösterdiği, elde edilen gelir sayesinde bu yıl yeni binanın da temelinin atılacağı bildirildi.

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Rektörü Prof. Dr. Alper Akınoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2007 yılında temeli dönemin Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik tarafından atılan Çukurova Teknokent'teki projenin ilk aşamasının tamamlandığını, 10 firmanın ofis kiralayıp faaliyetlerine başladığını bildirdi.

Akınoğlu, üniversite yerleşkesindeki 859 bin 585 metre kare alan üzerine kurdukları Çukurova Teknokent'in inşaat çalışmalarını Sanayi ve Ticaret Bakanlığının sağladığı desteklerle tamamladıklarını ifade ederek, üç binadan oluşan Çukurova Teknokent'in birinci binasını yaklaşık 4 milyon lira harcama yaparak tamamladıklarını söyledi.

Firmaların Teknokent'e resmi açılışı gerçekleştirilmeden rağbet göstermeye başladığını belirten Akınoğlu, şöyle konuştu:
"Burada 40 ile 130 metre kare arasında değişen yerler var. Firmalar kapasitelerine göre tercih yapıyorlar. Ayda 15-20 bin lira kira geliri elde ediyoruz. kalan 20 ofisi de kısa süre içerisinde kiralayacağımıza inanıyorum."
Amaçlarının etkin bir sanayi-üniversite işbirliğini sağlamak olduğunu belirten Akınoğlu, "Firmalarımızdan Teknokent'te Ar-Ge çalışmalarına ağırlık vermelerini istiyoruz. Ardından, yapılan araştırmaların ekonomik değere dönüşebilmesi konusunda üniversitenin gelişmiş insan gücü ve alt yapı olanaklarının rekabet gücünü artıracak teknolojileri geliştiren ve üreten firmalara sunup, üniversite-sanayi arasında bir sinerji oluşturmayı hedefliyoruz" dedi.

Bölgede faaliyet göstermelerine izin verilen firmalara Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Yasası kapsamında bazı vergi muafiyetleri sağlandığını vurgulayan Akınoğlu, şunları kaydetti:

"Bölgede çalışan Ar-Ge personeli, araştırmacı personel ve yazılım personelinin ücretleri gelir vergisinden muaftır. Ar-Ge personelinin görevleri dolayısıyla elde edecekleri ücretleri üzerinden hesaplanan sigorta primi işveren payının yarısı 5 yıl süreyle Maliye Bakanlığının bütçesinden karşılanacaktır. Getirilen bu düzenlemeyle Teknokentlerde çalışan Ar-Ge personelinin ücretleri de sigorta primi teşvik kapsamına alındı."

-İKİNCİ TEKNOKENT BİNASININ TEMELİ-
İkinci binanın temelini de bu yıl içerisinde atmayı planladıklarını ifade eden Akınoğlu, "Birinci binayı yaparken altyapının büyük bir bölümünü tamamladığımız için ikincisini daha kısa sürede tamamlayacağız" diye konuştu.

Teknokentin üniversite ve sanayi işbirliğini daha da artıracağını anlatan Akınoğlu, bu işbirliğinin kentin Ar-Ge altyapısını güçlendireceğini ifade etti.

Akınoğlu, Çukurova Teknokent'in resmi açılışını önümüzdeki aylarda yapmayı planladıkların da sözlerine ekledi.
AA


Geri Dön