22 / 12 / 2024

Çukurova’nın tarihi zenginliği kazılarla parlayacak!

Çukurova’nın tarihi zenginliği kazılarla parlayacak!

Tarihî kentin mozaikleri, hamamları kiliseleri ve zafer kapısı gün yüzüne çıkartılıyor. Çukurova bölgesindeki diğer tarihî kalıntılardaki kazı çalışmaları da devam ediyor.Çukurova’nın tarihi zenginliği kazılarla parlayacak.



Kültürel varlıklar bakımından oldukça zengin bir mirasa sahip Çukurova’da tarih boyunca yaşanmış medeniyetlerin izlerini ortaya çıkarmaya yönelik çalışmalar sürüyor. Anavarza, Magarsus, Misis, Tatarhöyük antik kentleri ile Tepebağ höyüğündeki kazılar tamamlandığında bölgenin turizm hareketliliğinde yeni bir sayfa açılacak. İçinde ‘kent, sanayi, mozaik, etnografya ve tarım müzelerini’ barındıran Türkiye’nin ve Ortadoğu’nun en büyük müze kompleksi hayata geçtiğinde  Adana  bu alanda söz sahibi şehirlerle yarışacak.


İKİNCİ EFES, ANAVARZA ANTİK KENTİ


Adana’nın Kozan ilçesi sınırları içerisindeki Dilekkaya köyü yakınındaki Anavarza, Türkiye’nin önemli antik kentlerinden biri. İkinci Efes olarak tanımlanan Anavarza Kalesi ve antik kentinde bakım ve restorasyon çalışmaları hız kazandı. Bir zamanlar Ovalık Kilikya’ya başkentlik yapan Anavarza’nın, kazılarla ihtişamlı görünümünün gün yüzüne çıkartılması hedefleniyor. Anavarza, UNESCO Dünya Miras listesine de girdi. Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Fatih Gülşen’in bilimsel danışmanlığında yürütülen çalışmalarda önemli bulgu ve verilere rastlandı. Kalesi, mozaikleri, hamamları, kiliseleri, zafer kapısı, su kemerleri, kaya mezarları, stadyum ve antik tiyatrosuyla bin 143 dönümlük bir alanda kurulmuş olan antik kent, Efes’le yarışacak büyüklükte. Kente girdiğinizde Çukurova’nın en büyük kalesi olan Anavarza Kalesi bütün heybetiyle sizi karşılıyor. Kalenin eteklerinde I. yüzyılda kurulan kent en ihtişamlı çağına M.S. 3. yüzyılda ulaşmış. Kentin etrafı bugün bile hâlâ ayakta olan 8-10 metreyi bulan surlarla çevrili. Surlar içerisinde yer alan 4 büyük kapıdan zafer kapısı olarak yapılan Ala Kapı bugüne kadar ayakta kalabilmiş. Anavarza’da incelemelerde bulunan Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, antik kentteki kazı çalışmalarına hız verileceğini söyledi. Çelik, “Yeni turizm stratejimizin merkezinde burası olacak. Turizm operatörlerinin paketine alınması için çalışmalar yapıyoruz. Anavarza’da Efes’in on katı büyüklüğünde bir antik kent ortaya çıkarılmasını bekliyoruz.” dedi. Helenistik, Roma, Bizans, Orta Çağ, Arap, Ermeni ve Osmanlı gibi Anadolu’nun önemli uygarlıklarının kültür izlerini taşıyan Anavarza’nın birçok farklı kültür ve uygarlığa ev sahipliği yaptığını vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Fikret Fatih Gülşen de Anavarza’nın dini inanç turizmine kazandırılmasının yanı sıra edebiyat ve tıp bilimine de katkılarının olacağını dile getirdi.


Tatil beldesi Yumurtalık’ta son dönemde bulunan mozaikler Adana turizmine katkılar sağlıyor. Mozaikler, Yumurtalık Ayaş antik kentinin tarihini aydınlatıyor. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’ne göre, Yumurtalık binlerce yıllık tarih uykusundan son yıllarda bulunan mozaiklerle uyanıyor. Çıkarılan mozaiklerle bir zamanlar bölgenin en önemli kentlerinden biri olan antik Aigeai kenti o görkemli günlerinden tablolar sunacak.  


TATARLIHÖYÜK ÖNEMLİ VERİLER SUNUYOR


Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Çukurova Üniversitesi adına 2007 yılından bu yana devam eden Tatarlı Höyük kazısının 7. sezon çalışmaları gerçekleşti. Çukurova Üniversitesi Arkeolojik Araştırma ve Uygulama Merkez Müdürü ve Kazı Başkanı Yrd. Doç. Dr. K. Serdar Girginer, kazılara ilişkin şu bilgileri verdi: “6 yıllık çalışmalarla yukarı ve aşağı şehri ile yaklaşık 2,5 kilometrekarelik muazzam bir Hitit-Kizzuwatna kenti; tapınaklarıyla, rampalı ve taş döşemeli kapılarıyla, gösterişli ve kuvvetli savunma sistemleriyle açığa çıkmaya başlamıştır.”  


Zaman




Geri Dön