18 / 05 / 2024

Dalyan İztuzu'nda imar kargaşası yaşanıyor!

Dalyan İztuzu'nda imar kargaşası yaşanıyor!

Özgür Gündem'in haberine göre; hükümet, şimde de caretta carettaların ( deniz kaplumbağası ) dünyadaki sayılı üreme alanlarından birisi olan Dalyan İztuzu Plajı' na göz dikti.



Çevre ve Şehircilik eski Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın imzası ile 22 dönümlük arazi deniz kaplumbağaları için rehabilitasyon merkezi yapılacağı iddiasıyla imara açıldL Caretta carettaların yuvalandıklarını alanın imara açılmasına karşı çıkan İztuzu Kumsalı Koruma Platform'u imar izninin iptal edilmesi için 20 bin imza topladı. Platform temsilcisi TEMA temsilcisi Oktay Tirli, "Bu karar cinayettir. 


Üstelik yme carettalar adına, onların alanlarından birinin yok edilmesi zaten olsa olsa Türkiye'de olurdu. Bu karardan bir an önce vazgeçilmeli. Dünyayı ayağa kaldırırız" dedi. İmarı kabul etmeyen Oktay Tirli "22 dönümlük orman arazisine kaplumbağa hastanesi yapılması maksadıyla bedelsiz olarak ön izin onayı verilmiş. Bu konuda biz platform olarak daha önce dava açmıştık. Bütün dünyanın gözünün üzerinde olduğu bu yerde böyle bir girişim resmen imar talanıdır. Sonuna kadar direneceğiz" dedi. Akdeniz'e yayılmış olan caretta caretta'ların diğer önemli yumurtlama bölgeleri Adana'nın Yumurtalık ilçesi ve Belek, Anamur, Köyceğiz sahili. Belek kıyıları caretta caretta'ların Türkiye'deki en büyük yumurtlama alam 2006 yılı içinde Belek'te ise 1000 civarında, Anamur'da 2007 yılında 1040 adet yuva tespit edilmiş ve koruma altına alınmıştı. 


Özgür Gündem


Geri Dön