Zonguldak Kilimli'de liman kamulaştırması durduruldu!
Danıştay, Zonguldak'ın Kilimli İlçesi Muslu Beldesi'nde enerji şirketince liman ve kömür stok sahası kurulan alanda yapılan kamulaştırmada hukuka uygunluk olmadığı gerekçesiyle yürütmeyi durdurma kararı verdi.
Danıştay 6'ncı Dairesi, Zonguldak'ın Kilimli İlçesi Muslu Beldesi'nde enerji şirketince liman ve kömür stok sahası kurulan alanda yapılan kamulaştırma işleminde hukuka uygunluk olmadığı gerekçesiyle yürütmeyi durdurma kararı verdi.
Açtıkları davayı kazanan aynı aileden 5 arazi sahibi, karara rağmen söz konusu alanda faaliyetlerini yürüten şirket hakkında suç duyurusunda bulundu.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Kilimli bölgesinde 3 termik santrali bulunan Eren Enerji Elektrik Üretim A.Ş.'nin liman ve kömür stok sahası projesi için Muslu Beldesi Cumhuriyet Mahallesi Büyükağız Mevkii'nde yaklaşık 300 bin metrekarelik kamulaştırma yaptı. 2007'de mahkemenin 'acele el koyma' kararıyla kamulaştırılan alanda 200 bin dolar yatırımla 3 rıhtımla yükleme boşaltma hizmeti veren 10 milyon ton tahliye kapasiteli liman ve yardımcı tesisleri kuruldu.
'ACELE KAMULAŞTIRMA'YI 5 ARAZİ SAHİBİ YARGIYA TAŞIDI
EPDK tarafından yapılacak kamulaştırmalarda, Kamulaştırma Kanunu'nun, 'acele kamulaştırma'yı içeren 27'nci maddesinin uygulanacağına ilişkin 14 Eylül 2004 tarihli Bakanlar Kurulu kararı uyarınca gerçekleştirilen kamulaştırma işlemine arazi sahiplerinden Oflu ailesi itiraz etti. Fikriye Oflu, kızları Selma Oflu, Sevil Oflu Ülgen, Sevgi Kırıkoğlu ve akrabaları Mehmet Ali Oflu, 7 parselden oluşan toplam 72 bin 258 metrekarelik arazilerine ilişkin yapılan kamulaştırma işleminin iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle Zonguldak Bölge İdare Mahkemesi'nde dava açtı. Mahkeme aile fertlerinin talebini reddetti.
OY BİRLİĞİ İLE YÜRÜTMEYİ DURDURMA KARARI
Bunun üzerine Fikriye Oflu ve çocukları, Danıştay'a başvurdu. Danıştay, enerji yatırımlarının bir an önce gerçekleştirilmesi için 'acele kamulaştırma' maddesinin uygulanmasını isteyen Bakanlar Kurulu kararını hukuka uygun bulmadı. Danıştay 6'ncı Dairesi kararında şöyle denildi:
"Söz konusu Bakanlar Kurulu kararı incelendiğinde, acelelik halinin EPDK tarafından yapılacak tüm kamulaştırma işlemlerini kapsayacak şekilde belirlendiği, herhangi bir çerçeve çizilmediği, acelelik halinin somut olarak belirtilmediği, uygulama açısından süreklilik öngürdüğü görümüştür. Ayrıca Bakanlar Kurulu'na tanınan yetkinin başka makam ya da mercilerce takdir edilerek kullanılmasına olanak sağladığı, mülkiyet hakkının korunması, kullanılması ve sınırlandırılması yönünden belirsizlik yarattığı görülmektedir. Öte yandan Bakanlar Kurulu kararında konu yönünden bir sınırlama getirilmeyerek ve uygulama açısından da süreklilik gösterecek şekilde EPDK tarafından yapılacak tüm kamulaştırma işlemlerinde acele kamulaştırma hükümlerinin uygulanmasına karar verilerek genel nitelikte bir karar alınması hukuken mümkün olmadığından, anılan kamulaştırma işleminde hukuka uygunluk bulunmamaktadır. Bu yüzden dava konusu işlemlerin yürütmesinin durdurulmasına oy birliği ile karar verilmiştir."
FAALİYETLERİNİ SÜRDÜREN ŞİRKETE SUÇ DUYURUSU
8 yıl süren hukuk mücadesini kazanan aile fertleri, Danıştay kararına rağmen söz konusu alanda faaliyetlerini sürdüren şirket hakkında Zonguldak Cumhuriyet Başsavcılığı'na, 'Yargı kararına uymamak ve hakkı olmayan yere tecavüz' suçlamasıyla suç duyurusunda bulundu.
Şirket yetkilileri ise hukuki sürecin devam ettiğini, avukatlarının gerekli çalışmaları yaptığını söyledi.
Hürriyet