23 / 12 / 2024

Dar mükellef nedir?

Dar mükellef nedir?

Gelir Vergisi kapsamında dar mükellefiyet nedir? Dar mükellef nedir? Kimler dar mükellef kapsamına giriyor? İşte Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan kira rehberi esasları bu haberde...



Dar mükellef nedir?

Gelir vergisinde dar mükellefler, Türkiye'de yerleşmiş olmayan yabancı ülke vatandaşları ile yurtdışında yerleşik Türk vatandaşlar olarak tanımlanıyor.


Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yayınlanan Gelir Vergisi Rehberine göre Türkiye’de yerleşmiş olmayan gerçek kişiler, dar mükellef olarak tanımlanmakta ve bunların sadece Türkiye’de elde ettikleri kazanç ve iratlar vergiye tabi oluyor.


Dar mükellefler, ikametgahı Türkiye’de bulunmayanlar veya bir takvim yılı içinde devamlı olarak Türkiye’de altı aydan  fazla oturmayanlar olarak ifade ediliyor.


2013 yılında sahip oldukları mal ve hakları kiraya veren dar mükelleflere; kira gelirine konu mal ve haklar, vergiden istisna kira tutarı, beyan edilen kira gelirlerinden indirilecek giderler, kira ödemelerinde vergi kesintisi ve ödenmesi gereken verginin hesaplanması konularında genel bilgiler sunmak amacıyla hazırlanan rehbere göre, elde edilen konut kira gelirinin istisna bedeli olan 3.200 TL'nin altında olması halinde beyanname vermelerine gerek duyulmuyor.


Ancak, konut ve işyeri kira gelirinin birlikte elde edilip beyan edilmesi halinde, istisna sadece konut kira gelirine uygulanır. İşyeri kira gelirine istisna uygulanmıyor.


Bir konuta birden fazla kişinin ortak olması halinde, bu konuttan elde edilen kira gelirlerinin vergilendirilmesinde, her bir ortak için (2013 yılı için) 3.200 TL istisna ayrı ayrı uygulanacaktır.


Mirasın paylaşılmamış olması halinde, her bir mirasçı istisnadan ayrı ayrı yararlanacaktır.



Dar mükellefler için kira geliri rehberi 2014!


Geri Dön