22 / 05 / 2024

Dar mükellef gelir vergisi

Dar mükellef gelir vergisi

Gelir Vergisi kapsamında dar mükellefiyet nedir? Dar mükellef nedir? Kimler dar mükellef kapsamına giriyor? İşte Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan kira rehberi esasları bu haberde...

Emlak beyannamesinde son gün 1 Nisan! Kira geliri elde edenler dikkat! Unutanlara kira bedelinin yüzde 5'i kadar ceza!

Türkiye genelinde 7 milyona yakın kira geliri elde eden mükellef bulunuyor. 2023 yılına ilişkin yıllık gelir vergisinin beyanı ve ilk taksitlerinin ödemesi için son tarih ise 1 Nisan olarak belirtildi. Kira geliri elde edenler dikkat...

Gayrimenkul alım satımında dikkat! Yanlış beyan verenler yandı! Cezası büyük...

Gayrimenkul alım satımında Gelir İdaresi tarafından alınan vergi beyanı konusunda yanlış beyanda bulunanlarda vergi kaçırmayla ilgili bir çalışma başlatıldı.

Türkiye'nin gelir ve kurumlar vergisi rekortmenleri açıklandı...

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), 2022 vergilendirme dönemi ile ilgil yıllık gelir vergisi ve kurumlar vergisi beyannamelerinin değerlendirilmesi sonucunda Türkiye genelinde en çok vergi beyan eden 100 mükellef listesi belli oldu. İşte haberin detayları...

Mükellef Yapı İnşaat Ve Ticaret Limited Şirketi kuruldu!

Mükellef Yapı İnşaat Ve Ticaret Limited Şirketi bugün Şişli'de 1 milyon 500 bin TL sermaye bedeli ile Özgür Keretli, Sabri Şenol ve Turan Ersin Çakmak ortaklığında kuruldu.

Milyonlarca SSK ve BAĞKUR emeklisi merakla bekliyor... Ekim'de ara zam müjdesi gelir mi?

Milyonlarca SSK ve BAĞKUR emeklisinin merakla beklediği ara zam için adeta nefesler tutuldu. Peki Ekim'de ara zam müjdesi gelir mi?

Ağustos ayı Aile Destek ödemeleri hesaplara yattı mı? Onay gelir gelmez PTT'den hemen 1250 TL'yi çekin!

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ihtiyaç sahibi milyonlarca vatandaşa destek vermeye devam ediyor. Bu kapsamda dar gelirlilere 850 ile 1250 TL arasında ödeme yapıyor. İşte detaylar...

Gelir vergisi mükelleflerinin sayısı 2,4 milyonu aştı!

Açıklanan son dakika rakamlarına göre, Türkiye'de gelir vergisi mükellef sayısı Mayıs ayında geçen senenin aynı ayına göre 127 bin arttı ve 2,4 milyonu aştı.

Ziraat Bankası'ndan gelir belgesiz kredi alma imkânı! Krediyi alın 3 ay sonra ödemeye başlayın!

Ziraat Bankası, gelir belgesi olmayan vatandaşlar için yeni bir kampanya başlattı. Kampanya kapsamında, kredi başvurusu yapacak müşterilerin gelir belgesi sunmaları gerekmemektedir.

Evde bakım maaşı gelir sayılır mı? Engellilere yapılan yardımlar nelerdir?

Evde bakım maaşı almak isteyen bu konuya dair birtakım hususları merak etmektedir. İşte o araştırılan detaylar!

Ev sahibi olmak isteyenlerin kabusu olmuştu! Konutta fahiş fiyat uygulayan binlerce mükellef mercek altında!

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın geliştirdiği RADAR sistemiyle fahiş fiyat uygulayan mükellefler tespit edilerek mercek altına alınıyor. Son yapılan inceleme neticesinde konutta fahiş fiyat artışı yapan 80 bin mükellef belirlendi ve inceleme başladı.

Konut sektörü yakın takipte! 80 bin mükellef resmen RADAR'a takıldı! Evinin değerini düşük gösterenler dikkat!

Gayrimenkul sektöründe kira geliri elde edenlere ve emlakçılara ilişkin yapılan incelemelerin sonucunda ilk etapta 55 bin riskli işlem olduğu belirlendi. Konut sektörü yakın takipte! 80 bin mükellef resmen RADAR'a takıldı! Evinin değerini düşük gösterenler dikkat!

Nakit paraya ihtiyacı olanlara piyango gibi kredi ! Garanti Bankası, gelir belgesiz 7.000 TL ihtiyaç kredisi veriyor!

Garanti Bankası, yeni kampanyasıyla, tüm müşterilerine gelir belgesine bakılmaksızın 7.000 TL kredi veriyor. Kredi için başvuruda bulunan kişilere 3 ay erteleme imkanıyla geri ödeme ve bireysel işlemler yapabilme imkanı da sunuluyor.

106 bin mükellef riskli kabul edildi

Hazine ve Maliye Bakanlığı bünyesindeki veri analitiği çalışmaları kapsamında gıda sektöründe faaliyet gösteren mükelleflere yönelik yapılan son incelemede, 372 bin 592 mükelleften 106 bin 821'i belirlenen maddelerin ihlali nedeniyle riskli bulundu.

Dar mükellef gelir vergisi Haberi

Dar mükellef gelir vergisi

Dar mükellef nedir?

Gelir vergisinde dar mükellefler, Türkiye'de yerleşmiş olmayan yabancı ülke vatandaşları ile yurtdışında yerleşik Türk vatandaşlar olarak tanımlanıyor.


Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yayınlanan Gelir Vergisi Rehberine göre Türkiye’de yerleşmiş olmayan gerçek kişiler, dar mükellef olarak tanımlanmakta ve bunların sadece Türkiye’de elde ettikleri kazanç ve iratlar vergiye tabi oluyor.


Dar mükellefler, ikametgahı Türkiye’de bulunmayanlar veya bir takvim yılı içinde devamlı olarak Türkiye’de altı aydan  fazla oturmayanlar olarak ifade ediliyor.


2013 yılında sahip oldukları mal ve hakları kiraya veren dar mükelleflere; kira gelirine konu mal ve haklar, vergiden istisna kira tutarı, beyan edilen kira gelirlerinden indirilecek giderler, kira ödemelerinde vergi kesintisi ve ödenmesi gereken verginin hesaplanması konularında genel bilgiler sunmak amacıyla hazırlanan rehbere göre, elde edilen konut kira gelirinin istisna bedeli olan 3.200...