28 / 04 / 2024

Darıca'da konut fiyatları son 4 yılda yüzde 40 arttı!

Darıca'da konut fiyatları son 4 yılda yüzde 40 arttı!

Hem evim hem yazlığım bir arada olsun diyenler için ideal bir bölge. Pandemi nedeniyle alternatif yaşam alanlarına yönelen alıcıların şimdilerdeki gölgesi. Darıca göç alırken, konut fiyatlarında yüzde 40 artış yaşandı.



Hem evim hem yazlığım bir arada olsun diyenler için ideal bir bölge. Pandemi nedeniyle alternatif yaşam alanlarına yönelen alıcıların şimdilerdeki gölgesi. Darıca göç alırken, konut fiyatları istikrarlı yükseliyor. 

İstanbul Sabiha Gökçen Havaalnı'na 15 dakika mesafede olan Darıca, sahilleri tarihi ulu çınarları, sosyal alanları, festivalleri ve hayvanat bahçesi ile Marmara Bölgesi'nin popülerliği giderek artan bölgelerinden. 16 kilometrelik kıyı şehridi ile ilçe, hem oturum hem de yatırım için avantajlı fırsatlar sunuyor. İlçe ismini günümüzde bir burcu ayakta kalan Darıca Kalesi'nden almış. 

Para Dergisi'nden Ayşegül Küçükkurt Zor'un haberine göre; işiniz Avrupa Yakası'nda  değilse, Pendik-Kartal- Tuzla- Maltepe hattında iş yapıyorsanız, Darıca yaşamak için uygun bir yer. 

Darıca da konut fiyatları son 4 yılda yüzde 40 arttı!

İSTER YAZLIK İSTER 12 AYLIK

Kocaeli'nin en kalabalık 3. ilçesi olan Darıca'da, pandemi döneminde kiralık ve satılık konutlara olan talep yükseldi. Özellikle şubat ve temmuz ayları arasında kiralık konut ilan sayıları yüzde 62 artarken, satılıkta bu oran yüzde 86'lara kadar çıktı. Hürriyet Emlak Yönetim kurulu Başkan Yardımcısı ve Ticari İşlerden Sorumlu Eş Genel Müdürü Zeynep Tandoğan, online platformda kiralıkların görüntülenme sayılarının yüzde 181, satılıkların ise ise yüzde 171 oranında artış yaşadığına dikkat çekiyor. Darıca'da kiralık fiyatları 800 ile 1.500 TL arasında, satılık fiyatları ise 230 bin TL ile 500 bin TL arasında değişiyor. İlçede  yılın 12 ayı rahatlıkla yaşanabiliyor. Yani alınan ev hem yazlık hem de 12 aylık olarak kullanılabilir. Tandoğan'a Darıca'nın tercih edilme sebebini sorduğumuzda ise şöyle diyor: 

"Anadolu yakasında çok fazla yapılaşma var. Hem kiralık hem de satılık olarak değerlendirildiğinde Darıca'ya kıyasla oldukça yüksek fiyatlar söz konusu. İlçe İstanbul'a yakın bir bölge olduğu için son zamanlarda popüler hale geldi. Örneğin Kartal'da 800 bin TL'den satışta olan bir daire, benzer özelliklerle Darıca'da 350-400 bin TL civarında satılabiliyor."

YATIRIMLAR ARTACAK

Darıca'da boş arazi oranı yüzde 20 civarlarında. Yani yapılaşmaya uygun epey bir alan var. İlçede eski binaların yıkılıp yerine yenilerinin yapıldığını görmek de mümkün. Arsaların büyük bir kısmı küçük parsellerden oluşuyor. Bu nedenle inşaat alanları kısıtlı. İlçede ağırlıklı olarak 1+1, 2+1, 3+1 saireler ve dubleks konutlar bulunuyor. Tandoğan, 4+1 ve 5+1 dairelerin bulunmasının zor olduğunu söylüyor ve ekliyor: 

"Konutlardaki artışın nedenlerinden biri de bazı fabrikaların Hadımköy'den Dilovası tarafına taşınmaları oldu. Bu durum Darıca'yı daha popüler hale getirirken, fiyatlara da artış olarak yansıdı. Şu anda ilçede kiralık ev bulmak zor."

Darıca da konut fiyatları son 4 yılda yüzde 40 arttı!

SON DÖRT YILDA YÜZDE 40 ARTIŞ 

Özellikle Osmangazi Köprüsü'nün tamamlanması ile bölgeye olan talebin artığına dikkat çeken Endeksa Pazarlama ve Satış Başkanı Aylin Daylan, ilçenin İstanbul'a yakın olmasının avantaj sağladığını söylüyor. Endaksa'nın güncel verilerine göre, Darıca'da konut imarlı arsa fiyatları son dört yılda yüzde 40 artış gösterirken, ortalama metrekare fiyatları bugün 1.346 TL civarında. Daylan, " İlçede konut satış fiyatları son bir yılda yüzde 12, dört yılda ise yüzde 28 artış gösterdi. Ortalama konut metrekare satış fiyatı 2 bin 235 TL, satış fiyatı 272 bin 670 TL dolaylarında. Kiraların fiyat ortalaması 992 TL, konut yatırımının geri dönüş süresi ise 23 yıl. Konut fiyatlarında önümüzdeki bir yılda yüzde 4 artış bekleniyor" değerlendirmesini yapıyor. 

Darıca da konut fiyatları son 4 yılda yüzde 40 arttı! 

ORTALAMA FİYAT 251 BİN 735 TL 

Lüks Konut ve Gayrimenkul Uzmanı Sühran Aras, Darıca'nın İstanbul'un kaosundan kurtulmak isteyenler için doğru bir seçenek olduğuna vurgu yaparak sözlerine başlıyor. İstanbulluların, kentin karmaşasından bir ölçüde uzaklaşarak çevre bölgelere yönelme eğiliminde olduğunu söyleyen Aras, ilçenin betonlaşmadan uzak, trafik sıkıntısı az ve özellikle Anadolu Yakası'na ulaşımı kolay olması nedeniyle tercih edildiğini söylüyor. "Konut fiyatlarının uygun olması da tercih sebepleri arasında yer alıyor. Sadece oturma amaçlı değil, yatırım ve özellikle hafta sonu kaçamağı için de konut satın alımlarını görüyoruz" diyen Aras, pandemi süreci nedeniyle İstanbulluların daha çok bu tip bölgelere yöneleceğinin altını çiziyor. 

Darıca'da hemen her konut tipinde ev bulmak mümkün. Deprem riski dolayısıyla dikey mimari gelişmemiş, binalar genel olarak üç katlı; dört beş katlı apartmanlar da var. Ortalama konut alanı 115 metrekare olarak hesaplanırken, metrkare birin fiyatı 2 bin 189 TL olarak görülüyor. Yine ortalama konut fiyatı da 251 bin 735 TL civarında seyrediyor. Amortisman süresi ise ortalama 22-23 yıl. Aras'a göre, Darıca'da fiyatlar 2016'dan bugüne yaklaşık yüzde 43 oranında artış göstermiş. Orttalama kiraların metrekare bitim fiyatı 9 TL olurken, ortalama konut kirası ise 1.100-1.200 TL civarında seyrediyor. 

Bayramoğlu Revaçta

Darıca'da yazlık ve müstakil konutlar daha çok Bayramoğlu Mahallesi'nde yer alıyor. Bu bölge Darıca ortalamasından daha çok konut alanına sahip durumda. Ortalama 135 metrekarelik konut alanı, ortalama 2 bin 289 TL'lik birim fiyatla, 381 bin 915 TL ortalama konut fiyatına sahip. 21 yıllık geri dönüş süresi var. En yüksek birim metrekare fiyat 3 bin 89 TL ile 4+1 konutlarda yer alıyor. Aras'a göre yatırım açısından bakıldığında, İstanbul'un merkezinden alınabilecek bir daire fiyatına Darıca'dan iki müstakil ev almak mümkün.


Geri Dön