27 / 04 / 2024

DASK zorunlu mu? DASK yaptırmamanın cezası var mı?

DASK zorunlu mu? DASK yaptırmamanın cezası var mı?

DASK, ile depremin ve deprem sonucu meydana gelen yangın, infilak, tsunami ve yer kaymasının doğrudan sebep olacağı maddi zararları, poliçenizde belirtilmiş limitler dahilinde nakit olarak karşılıyor. Peki, DASK zorunlu mu?



DASK bir diğer ifade ile Zorunlu Deprem Sigortası; deprem ve depremden kaynaklanan yangın, yer kayması ve tsunami risklerine karşı maddi güvence sağlıyor. Konutun kısmi hasarlı ya da oturulamaz duruma gelmesi durumlarında zararı tazmin ederek hayatın normale dönmesi, bu deprem sigortasının esas amacı olarak karşımıza çıkıyor. 

Dask poliçesi, sigorta şirketleri aracılığıyla yaptırılabiliyor. DASK, Zorunlu Deprem Sigortası’nın yaygınlığını ülke genelinde birlikte çalıştığı sigorta şirketleri, bunlara bağlı acenteler ve banka şubelerinden oluşan dağıtım ağıyla artıyor.

DASK zorunlu mu? DASK yaptırmamanın cezası var mı?

"Deprem geçecek, hayat devam edecek…" sloganı ile karşımıza çıkan DASK her yıl inşaat maliyetlerindeki artışa göre belirlediği azami bir tutarda teminat sağlıyor. DASK tarafından verilen azami teminat tutarı, 01 Ocak 2022 tarihinden itibaren bütün yapı tiplerinde 320 Bin TL olarak belirlend. 

DASK kapsamında azami teminat tutarı belirlenirken, yıkılan meskenin yeniden inşa edilmesinin maliyeti (arsa değeri hariç) dikkate alınıyor. Sigortalının teminat tutarı -azami teminat tutarını geçmemesi koşuluyla- meskenlerinin büyüklüğüne ve yapı tarzına göre tespit ediliyor. 

Eğer meskenin değeri DASK tarafından verilen azami teminat tutarını geçiyor ise, sigortalı isteğe bağlı olarak, aşan kısım için sigorta şirketlerinden ek teminat alabiliyor. Bunun için özel sigorta şirketlerinden konut sigortası yaptırmanız gerekiyor. 


Geri Dön