27 / 04 / 2024

Dededen kalan miras tarla tapusu nasıl alınır?

Dededen kalan miras tarla tapusu nasıl alınır?

Miras konusu pek çok kişi tarafından aydınlatılmayı bekleyen bir konudur. Özellikle miras intikali konusuna dair merak edilen detaylar bulunmaktadır. İşte o detaylar!



MİRAS KALAN GAYRİMENKULÜN SATIŞI İÇİN GEREKLİ BELGELER NELERDİR?

Miras kalan ev, arsa ya da diğer mülklerin satışını gerçekleştirmeden önce miras intikalinin yapılması gerekir. Mirasın intikalinin ne olduğu da sorulmaktadır. Miras intikalini kısaca anlatırsak, miras kalan mülk ve borçların varislere geçişi işlemine verilen isimdir. Bu işlem için öncelikle Sulh Hukuk Mahkemesi veya noterden veraset belgesi alınır. Veraset belgesi, kişinin varis olduğunu ispat eden resmi bir belgedir. Bu belge alındıktan hemen sonra varislerden biri, tamamı ya da yasal temsilcileri tapu müdürlüğüne başvurmalı ve şu belgeleri ibraz edilmelidir. İşte o belgeler;

  • Varis veyahut temsilcisine ait nüfus cüzdanı istenir,
  • 1 adet vesikalık fotoğraf gerekmektedir,
  • Gayrimenkulün tapu senedi gereklidir,
  • Söz konusu gayrimenkul konut ise Zorunlu Deprem Sigortası (DASK)
  • Veraset belgesi gerekmektedir,
  • Varisler başkası tarafından temsil ediliyor ise örneğin avukat tarafından bir vekaletname gerekmektedir.

Dededen kalan miras tarla tapusu nasıl alınır?

Mirasın intikali gerçekleştikten hemen sonra varisler arasında görüş birliği bulunuyorsa satış işlemi gerçekleştirilir. Miras kalan konut ya da arsanın satışı için varislerin her birinin nüfus cüzdanı fotokopisi ve veraset belgesinin ibraz edilmesi gerekir.

65 yaşın üzerinde varis bulunması durumunda, satışı gerçekleştirmeden önce ilgili kişinin akli dengesinin yerinde olduğuna dair bir sağlık raporunun alınması zorunludur. Tapu devir işlemi için tapu harcı ve döner sermaye bedeli yatırılarak gayrimenkul satış işlemi tamamlanır. Gayrimenkulün satışına dair ortak istekte bulunulmadığı takdirde ise mirasın paylaştırılması için Sulh Mahkemesi’ne başvurulabilir.

İşte “Dededen kalan miras tarla tapusu nasıl alınır?” sorusunun yanıtı…


Geri Dön