28 / 04 / 2024

Demiryolu projelerine 16,3 milyar ödenek sağlandı...

Demiryolu projelerine 16,3 milyar ödenek sağlandı...

2024 Yılı Yatırım Programı doğrultusunda Mersin, Adana, Osmaniye ve Gaziantep şehirlerini birbirine bağlamayı amaçlayan hızlı tren projesi için 16,3 milyar Türk Lirası ödenek sağlandığı kaydedildi.



Mersin Adana-Osmaniye-Gaziantep arasında 160-200 km/saat hıza uygun, çift hatlı, elektrikli ve sinyalli hızlı demiryolu hattı planlanarak, bölgedeki ulaşımın daha etkili ve hızlı bir şekilde gerçekleştirilmesi amaçlanıyor. Proje, demiryollarının kullanımını sağlayarak, otoyollardaki trafik sıkışıklığı ve karbon emisyonu azaltılarak sürdürülebilir ulaşımı teşvik edecek.

dunya.com'dan Derya ÖZGÜR'ün haberine göre;  Ayrıca, bu proje ile bölgede olan şehirlerarası lojistik masraflarında azaltılması beklenmektedir.  Proje ile mevcut durumda bulunan 361 km olan Mersin-Adana-Osmaniye-Gaziantep arasındaki mesafe 303 km’ye düşürülerek, seyahat süresinin de 6 saat 23 dakikadan 2 saat 15 dakikaya indirilmesi amaçlanıyor. Mersin-Adana-Osmaniye-Gaziantep Yüksek Standartlı Demiryolu projesinde şu ana kadar, Mersin-Adana (67 km) kesimi 3.4. hat kesimi altyapı işleri tamamlandı.

Adana-İncirlik-Toprakkale (76 km)  kesimi altyapı işlerinde yüzde 85, Toprakkale-Bahçe (58 km)  13 km’lik tünelli kesimde altyapı işlerinde yüzde 75,83, Bahçe-Nurdağ(- Fevzipaşa) (17 km)  proje genelinde yüzde 88, Nurdağ-Başpınar (56 km)  Altyapı işlerinde yüzde 80 fiziki ilerleme sağlandı.

Demiryolu projelerine 16,3 milyar ödenek sağlandı...

Gaziray Projesi kapsamında ise 2 adet banliyö hattı, 2 adet hızlı ve konvansiyonel tren hattı olmak üzere 25,5 km’lik güzergâh dâhilinde toplamda 112 km yeni demiryolu inşa edildi. Projenin kalan altyapı üstyapı, elektrifikasyon ve sinyalizasyon işlerinin ise 14.07.2020 tarihinde Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü (AYGM) tarafından ihale edildiği ve sözleşmenin de 14.08.2020 tarihinde imzalandığı kaydedildi.

DEMİRYOLU NEDİR?

Demiryolu taşımacılığı, insan veya yük taşımacılığında lokomotiflerin ve vagonların görev aldığı taşımacılık türüdür. Metal raylar üzerinde ilerleyen vagonlar taşımacılık işlemini gerçekleştirir.

DEMİRYOLU TAŞIMACILIĞI NE ANLAMA GELMEKTEDİR?

Demiryolu taşımacılığı esnasında yükler belli bir istasyondan alınarak belirlenen istikamette ilerler ve belirtilen istasyona teslim edilir. Demiryolu ile yapılan taşımacılıkların süresi çok uzundur. Ürünlerinizin ulaşım süresi diğer taşımacılık yöntemlerine göre çok daha uzun bir zaman diliminde gerçekleşir.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu 3. köprüye tren için tarih verdi!

Bakan Uraloğlu: Demir yolları yapay zekalı sistemle izlenecek

Ulaştırma Bakanlığı Yeni İpekyolu Projesi için düğmeye bastı! 

3'üncü köprüye demiryolu hazırlığı!


Geri Dön