27 / 04 / 2024

Deprem bağışları vergiyi etkiliyor mu? Gelir İdaresi Başkanlığı açıkladı

Deprem bağışları vergiyi etkiliyor mu? Gelir İdaresi Başkanlığı açıkladı

Türkiye Tek Yürek Kampanyası’nda yapılan bağışların vergiden düştüğü yönündeki iddialara Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan açıklama geldi. Peki Deprem bağışları vergiyi etkiliyor mu?



Gelir İdaresi Başkanlığı, Türkiye Cumhuriyeti Hazine ve Maliye Bakanlığı'na bağlı olarak faaliyet gösteren bir kamu kurumudur. Türkiye'deki vergi sistemi ile ilgili düzenlemeleri yapmak, vergi tahsilatını gerçekleştirmek, mükelleflere vergi konularında bilgi ve hizmet sağlamak gibi görevleri yerine getirir.


‘Türkiye Tek Yürek Kampanyası’nda şirketlerin afetzedeler için taahhüt ettikleri miktarı söylediği milyar liraların vergiden düşüldüğüne dair eleştirilerden sonra Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan konuyla alakalı açıklama geldi.

Kamuoyunun ve vergi mükelleflerinin doğru bilgilendirilmesi adına açıklama yapılması gerektiğini belirten Gelir İdaresi Başkanlığı, açıklamasında, “Bağış ve yardımlar vergiden değil, matrahtan düşülmektedir” ifadelerini kullandı.

20 BİN TL’LİK BAĞIŞTA VERGİDEN 4 BİN TL DÜŞÜYOR

Kafa karışıklığı oluşturan bu durum, misal de verilerek şöyle özetlendi: “Gelir ve Kurumlar Vergisi yasaları belirli koşullara bağış ve yardımların kazancından, kurum açısından kazançtan indirilmesi olanağı sunar.

Kazançtan indirim ile vergiden indirim tamamen birbirinden değşik kavramlardır.

Bağış ve yardımlar gerekli şartları taşıyorsa alakalı senenin vergi matrahının tespitinde gelirden, kurumlar için kazançtan indirilir. Bu indirim sonucu kalan tutar vergiye tabi olur.

Deprem bağışları vergiyi etkiliyor mu? Gelir İdaresi Başkanlığı açıkladı

Konuyu kolqy bir misalle anlatmak gerekirse; 100 bin TL geliri olan bir kurum 20 bin TL AFAD'a bağış yaptığında gelirinden 20 bin TL'yi indirecektir. Kalan 80 bin TL üzerinden yüzde 20 seviyesinde hesaplanan 16 bin TL kurumlar vergisi verilecektir. Özetle, vazgeçilen vergi meblağı 4 bin TL'dir.”


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön