09 / 05 / 2024

Deprem bölgesinde imar kuralları güncelledi! Uzlaşmayı kabul etmeyenlerin payı Hazine’ye geçecek

Deprem bölgesinde imar kuralları güncelledi! Uzlaşmayı kabul etmeyenlerin payı Hazine’ye geçecek

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'ta meydana gelen depremden etkilenen afet bölgesinde ‘yeniden dönüşüm’ için düzenlemeler yapıldı ve imar kuralları güncellendi. Bu kapsamda belirlenen kurallara uymayanların payı Hazine’ye geçecek. İşte detaylar...



Kahramanmaraş, Malatya, Hatay ve Adıyaman başta olmak üzere 11 ili doğrudan etkileyen büyük depremlerin üzerinden uzun fazla zaman geçti. Yurttaşlar, büyük yıkımın etkisiyle ilk aylarda dayanıklı evler için uygun yapılaşmaya önem verdiklerine dikkat çektiler. Fakat afetin sıcaklığı geçtikten sonra komşular arasında yaşanan anlaşmazlıklar ve metrekare bazında pazarlıklar, yeniden imar çabalarına sekteye uğrattı. Meclis, seçim döneminden sonra tatile girmeden önce çıkardığı ilk yasayla ‘yerinde dönüşüm’ü tıkayan anlaşmazlıklara neşter attı.

Hürriyet’te yer alan habere göre, afet bölgesinde hasar raporları, orta ve üzeri çıkan yapıların yerinde yapımı yeni şartlara göre olacak. Uygulama inşa edilecek parsellerde daha önce imzalanan inşaat sözleşmeleri, mal sahiplerinin hisseleri oranında salt çoğunluğun kararıyla feshedilecek.

Söz konusu taşınmazlarda daha önce kurulan kat irtifakı veya kat mülkiyeti, tapu müdürlüğü tarafından doğrudan silinecek. Sahiplerinin hakları ise payları kadar tescil edilecek. Mal sahiplerinin hakları ve tapudaki şerhler, ifraz (parsele ayırma), taksim (bölme), ihdas (oluşturma), alan düzeltme, tevhit (birleştirme), terk, tescil (onay), kat irtifakı ve kat mülkiyeti tesisine dair işlemlerin yapılmasına engel kabul edilmeyecek.

Bu işlemlerde hak sahipleri ve ilgililerin onayı istenmeyecek. Yeni yapılar için kat irtifakı ve kat mülkiyeti tesisi aşamasında istenilen haklar ve şerhler, daire sahibi üzerinden sürdürülecek.Parselde yıktırılmayıp korunması gereken yapı bulunuyorsa karar yine yıktırılan yapıların sahiplerinin salt çoğunluğu ile sağlanacak. Anlaşmaya uymayan ve kendisine ulaşılamayan mal sahiplerinin hisseleri ruhsat vermeye yetkili idarenin talebine istinaden geçici olarak tapuda Hazine adına kaydedilecek.

 


Geri Dön