09 / 05 / 2024

Deprem bölgesinde imar kuralları güncelledi! Uzlaşmayı kabul etmeyenlerin payı Hazine’ye geçecek

Deprem bölgesinde imar kuralları güncelledi! Uzlaşmayı kabul etmeyenlerin payı Hazine’ye geçecek

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'ta meydana gelen depremden etkilenen afet bölgesinde ‘yeniden dönüşüm’ için düzenlemeler yapıldı ve imar kuralları güncellendi. Bu kapsamda belirlenen kurallara uymayanların payı Hazine’ye geçecek. İşte detaylar...



Yeni uygulamalara ilişkin tüm işlemler tapuda kayıtlı son sahip adına yürütülecek. Mal sahiplerine e-Devlet Kapısı üzerinden bildirim gönderilecek. Öte yandan ilgili muhtarlıklarda 15 günlük zamanla ilan asılacak. Bu bildirim, Tebligat Yasasındaki tebligat yerine geçecek. İnşaat için hibe ve talep edilmesi kapsamında yapım kredisi verilecek. Hibe ve yapım kredisi verilmesine dair kurallar ve şartlar Cumhurbaşkanı kararı ile belirlenecek. Bu çerçevede hak sahiplerine bir konut ve bir işyeri için hibe verilecek.

İnşa edilecek yeni yapıların değeri, Sermaye Piyasası Kurulu’na kayıtlı lisanslı değerleme kuruluşlarına tespit ettirilecek. Yeni yapıdaki dairelerin paylaşımı bu değer gözetilerek yapılacak. Yapım işinin sonuçlanmasının ardından , Hazine adına tescil edilen hisselerin sahiplerine konutlarını teslim almaları için tebligat yollanacak. Belirtilen zaman içerisinde teslim alınmaması durumunda vatandaşların bu konutlar üzerindeki hakkı bitecek. Böylece taşınmazın önceki niteliğine göre belirlenen değeri yenilenecek ve bu miktara hibe yardımı eklenerek belirlenen miktar mal sahibi adına açılacak vadeli hesaba aktarılacak.

Mal sahibinin önceki taşınmazının tapu kaydında bulunan ihtiyati haciz, ipotek, haciz ve intifa hakkı gibi haklar ve şerhler taşınmazın bedeli üzerinde devam edecek. Hak sahibinin, dağıtım cetveline göre kendisine düşen konutu kabul etmesi durumunda ise, yapım için harcanan toplam tutar hibe miktarı düşülecek. Kalan borç, yapım maliyeti Hazinece karşılandığı tarih ile teslim tarihi arasında geçen zaman dikkate alınarak TÜFE oranında güncellenecek. Mal sahibi, güncellenen borç üzerinden 84 ay vade ile borcununun ödemesini yapabilecek.  

Yapı ruhsatı alınmasına rağmen müteahhitten kaynaklanan sebepler 1 sene içinde inşaata başlanmamış ya da inşaat durdurulmuş ve en az 6 aydır projeye devam edilmiyorsa, hak sahiplerinin salt çoğunluğu ile sözleşme feshedilecek. İşyerleri ve konut için uygulanacak bu şartlar köylerde samanlık ve ahır gibi tesislerin yapımında da geçerli sayılacak.

Köyler ve meralardaki afetzedeler ile Hazine arazisindeki yapıları hasar gören ve hak sahibi kabul edilen afetzedelerin yapıları da yerinde imar edilecek. Bunların “yıkıldığı yerde inşası” kaydıyla resmi imar işlemleri yetkili idarece doğrudan yapılacak. Bu konuda Mera Yasası, Kadastro Yasası, Orman Yasası gibi diğer yasalardaki kısıtlamalar uygulanmayacak. Oluşturulan parsellerin yüzölçümü en fazla Bin metrekare olacak.

Vasıf veya tahsis değişikliği yapılan Hazine arazileri AFAD Başkanlığı’na doğrudan tahsis edilecek. Bu bölgelerde kadastrosu yapılmış yerlerde ikinci kez kadastro gerçekleştirilebilecek. Böylece geçmişten beri köyün kurulu olduğu, fakat tapuda mera vasfında görünen yahut Hazine ve tespit dışı alanlardaki afetzedelerin ev, samanlık ve ahırları yerinde yeniden inşa edilecek. Bu depremzedelere bu kez tapuları da verilecek.

Ankara'da toplu ulaşıma zam! Ankara'da otobüs, EGO ve metrolara ne kadar zam geldi? 

İş Bankası'ndan Türk gayrimenkul devi Çağla Grup'a iflas davası! 

Sarıyer Ayazağa'da kentsel dönüşüm başlıyor!


Geri Dön