Deprem bölgesinde inşası devam eden 16 bin binanın yüzde 98'i için yıkım kararı!
Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremden sonra ağır hasar alan çok sayıda bina yıkılacak. Yıkılacak yapılar arasında henüz inşası tamamlanmamış binalar da bulunuyor.
TAMAMALANMAYAN BİNALARA DA İNCELEME
Depremden hemen sonra bölgede yapım aşamasında olan binalara ilişkin de inceleme yaptıklarını kaydeden Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürü Banu Aslan, normalde afetlerde hasar tespit çalışmalarında natamam binaların incelemesinin yapılmadığını fakat bu afetin başka bir afet olduğunu, bu yüzden natamam binaların da incelendiğini dile getirdi.
Bu binaların doktora ve üstü düzeyde uzman akademisyenlerce incelendiğini dile getiren Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürü Banu Aslan, bütün şehirlerde 27 bin natamam bina olduğunu kaydederek, "Toplamda 16 bin natamam yapı incelendi. Ruhsatı almış, hiç çalışmaya başlamamış, biz onları incelemiyoruz." dedi.
Açıklamasında yaş beton çalışmaları başlamış, kimi 1. katta, kimi 10. katta ama iskan alamamış çalışmalar natamam olarak değerlendirildiğini söyleyen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürü Banu Aslan, bunların inceleme sürecinin başlatıldığını söyledi.
27 bin natamam binanın 16 bininin incelemesinin tamamlandığını söyleyen Yapı İşleri Genel Müdürü Banu Aslan, bunlardan 98'sinin hiçbir biçimde inşatına devam edilemeyeceğine karar verildiğini söyledi. Bunlar hakkında yıkım kararı alındığını kaydeden Banu Aslan, "1.132 yapının 'Tekrar gözden geçirilmesi, güçlendirilmesi gerekiyor.' denildi. Başlangıç seviyesinde olan yapılar az hasarlı ya da hasarsız çıktı." dedi.
Milletvekillerinin sorusu üzerine Banu Aslan, 2007'ten bu yana kaynağında denetim yapıldığı, yapı malzemesi üretim tesislerinin yılda 4-5 defa denetime tabi tutulduğunun bilgisini verdi. Beton santrallerine yılda en az 8 kez ani denetimler yapıldığını dile getiren Banu Aslan bu denetimlerin daha sıklaştırılması önerisine katıldığını belirtti.
Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre, milletvekillerinin, betonun takibinin yapılması için beton numunelerine yerleştirilen çiplerde istismar yaşandığını söylemesi üzerine Aslan, "Çiplerdeki istismar şuydu: e-Devlet şifresiyle, T.C. kimlik numarasıyla giren denetçi ona göre bakıyordu. T.C. kimlik numarasının birbirlerine verildiğini duyduk. Bu olay 5,5 ay öncesinin olayı. Buna ASELSAN ile birlikte farklı bir sistem getirdik, sadece koordinat atama değil, IP atama gibi. Kendi telefonu sisteme giriş yaptığında o nerede, bunu anlayacak bir sistem geliştirdik. 40 gün önceydi, bunu devreye koyduk. O istismarı da kapattık." dedi.
Rönesans Rezidans'ın yapı denetim sorumlusu tutuklandı!
Kuyumculuğun başkentinden güzel haber! Kahramanmaraş'taki kuyumcukent 6 ay sonra üretime başlıyor