17 / 05 / 2024

Deprem felaketi Türkiye ekonomisini nasıl etkileyecek? İşte ekonomistlerden ilk tahminler...

Deprem felaketi Türkiye ekonomisini nasıl etkileyecek? İşte ekonomistlerden ilk tahminler...

Kahramanmaraş’ın Pazarçık ilçesinde dün meydana gerçekleşen ve toplam 10 şehrimizi etkileyen deprem felaketinin, Türkiye ekonomisine maliyetinin çok yüksek olacağı belirtiliyor.



ELEKTRİK TÜKETİMİ DÜŞTÜ

EPİAŞ verilerine göre ülkemizin ulusal elektrik tüketimi depremin gerçekleştiği dün, geçen haftanın aynı gününe göre yüzde 11 düşüş kaydederek yaklaşık 37,500 MW/saat olarak gerçekleşti.

Deprem felaketi Türkiye ekonomisini nasıl etkileyecek? İşte ekonomistlerden ilk tahminler...

Reuters’a öngörülerini paylaşan üst düzey bir yetkili de, deprem felaketinin milyarlarca liralık hasara neden olacağını vurgularken, hasara uğrayan yapılar arasında; kamu binaları, konutlar, hastaneler, boru hatları, çeşitli tesisler ve fabrikaları sıraladı. Bunların hepsi birlikte düşünüldüğünde hızlı bir yeniden imar gerekeceğini kaydeden yetkili, bütçede öngörülen bazı yatırımlar kaynaklarının bu bölgelere kullanılmasının zorunlu olacağının altını çizdi. Haberde, bunun da milli gelir açısından milyarlarca dolar belki de bir maliyet ortaya çıkaracağı belirtilirken, ekonomimize maliyetinin tam belirlenmesinin zaman alacağının altı çizildi.

İHRACATIMIZI OLUMSUZ ETKİLEYECEK

Türkiye İstatistik Kurumu 2021 verilerine göre ise depremden etkilenen 10 ilden oluşan bölgenin GSYH içindeki payı yüzde 9.3 seviyesinde. Sektörel olarak bakıldığı zaman deprem bölgesinin tarımdaki payı yüzde 14.3 sanayideki payı ise yüzde 11.2 ile GSYH payına göre daha yüksek olan alanlar olarak dikkat çekiyor. Bölge; Türkiye'nin toplam ihracatının yüzde 8.5'ini toplam ithalatın yüzde 6.7'sini gerçekleştiriyor. Gaziantep tek başına Türkiye ihracatının yüzde 4.4'ünü Hatay yüzde 1.6'sını  Adana  ise yüzde 1.2'sini gerçekleştiriyor.

Ekonomistler bu yüzden ihracatta yıl genelinde bölgeden birkaç milyar dolar kayıp beklediklerini dile getirirken, ancak benzer etkinin ithalatta da görülmesi nedeniyle dış ticarete genel etkinin zayıf kalacağını vurguladı.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön