Deprem neden hep gece oluyor? Deprem en çok hangi saatlerde oluyor?
Dünya tarihinde pek çok büyük deprem yaşandı ve ne yazık ki bu depremler önemli ölçüde yıkıma neden oldu. Vatandaşlar, depremlerin neden genellikle gece meydana geldiğini merak ediyor. Peki, Depremler neden gece olur? Depremler genellikle hangi saatlerde olur? İşte ayrıntılar...
DEPREMLER NERDEN GECE OLUR?
Uzmanlar, bilimsel olarak kanıtlanmamış olsa da, belirli bir çerçevede bu soruya cevap vermektedir. Güneş'in çekim gücü, Dünya'nın gece bölgesini büyük bir baskı altında tutarken, gündüz bölgesi daha gevşek bir konumda olduğunu öne sürer. Bu nedenle, depremlerin genellikle gece saatlerinde meydana geldiği ve aşırı basınca dayanamayarak kırıldığı düşünülmektedir. Fizikçiler, Güneş ve Ay tutulmaları gibi durumlarda çekim kuvvetinin artması nedeniyle depremlerin olası olduğunu belirtmektedir.
DEPREMLER GENELİKLE HANGİ SAATLERDE OLUR?
Bir günde ortalama 42 deprem yaşanırken, saatlere göre dağılım incelendiğinde; 06.00-12.00 arasında 3.600, 12.00-18.00 arasında 3.444, 18.00-24.00 arasında 4.649 ve 00.00-06.00 arasında 3.651 deprem meydana geldi.
DEPREMLER NASIL OLUŞUR?
Depremler, yerkabuğundaki fay adı verilen kırıklarda meydana gelir. Faylar, kayaların kırılgan bir özelliğe sahip olmasından dolayı yüksek basınç altında kırılarak oluşur. Bu kırılmalar, gerilme, sıkışma veya bükülme gibi etkiler sonucunda ortaya çıkar. Depremler, levhaların yavaş ve kademeli hareketiyle yerkabuğunun farklı noktalarında meydana gelir.
DEPREMLER YERİN KAÇ KM ALTINDA OLUR?
Depremler, odak derinliklerine göre sınıflandırılabilir, özellikle tektonik depremler için bu sınıflandırma geçerlidir. Sığ depremler, yeryüzünün 0-60 km derinliklerinde meydana gelir. Orta derinlikteki depremler ise 70-300 km derinliklerinde gerçekleşir. Derin depremler ise 300 km'den daha derin noktalarda meydana gelir.