20 / 05 / 2024

Deprem sonrası, binalarda dikkat etmeniz gereken 5 önemli nokta!

Deprem sonrası, binalarda dikkat etmeniz gereken 5 önemli nokta!

Gebze Teknik Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi Ferhat Pakdamar, deprem sonrası binalarda dikkat etmeniz gereken 5 önemli noktayı kaleme aldı. İşte Dr. Öğretim Üyesi Ferhat Pakdamar'ın o yazısı...



Deprem Hasarlı binanızın bireysel hasar tespiti hakkında ön bilgilendirme

1-Binanın  dışında herhangi bir eğilme şekil bozukluğu, büyük çatlak, dökülme varsa binaya kesinlikle girmeyin!

2-Eğer binaya girilebiliyorsa, binaya girdiğiniz katın kolon ve kirişlerinin çatlak kontrolünün yapılması gerekir. Var ise en büyük hasar belirtileri bu katta oluşur !!!

3-Peki taşıyıcı kolon, kiriş ve duvarları nasıl ayırt ederiz? 

Kolon ve kirişler duvarlardan mutlaka daha kalın ve çıkıntılıdır. Genelde odaların üst kenarları ve köşelerinde olur. Binanın iç kısmından daha belirgin görülür. 

Taşıyıcı kiriş ve kolonlar sert bir cisimle vurulunca duvarlardan daha farklı ses çıkartır.

Deprem sonrası, binalarda dikkat etmeniz gereken 5 önemli nokta!

4-Tespit ettiğiniz taşıyıcı kolon ve kirişlerde herhangi bir beton parça kopması, demir görünmesi veya çatlaklar varsa binadan çıkınız yetkililere bilgi veriniz! 

Eğer giriş kat taşıyıcı kolon ve kirişlerde hasar yoksa yukarı doğru merpenler de benzer şekilde kontrol edilmelidir.

Taşıyıcı kolon ve kirişlerin üzerinde her türden teknik veya dekoratif, sıva, alüminyum, kağıt, alçıpan, betopan, taşyünü, yalıtım, seramik gibi kaplamalar var ise mutlaka bunların altına bakılmalıdır. Kolon ve kirişler çıplak gözle görülmeden emin olunamaz. Detaylı bakmak gerekir. 

5-Taşıyıcı kolon ve kirişler dışındaki bütün tuğla, yutong,  biriket gibi duvarlardaki çatlak, patlak, atma, yıkılma, dökülme hasarları ne büyüklükte olursa olsun taşıyıcılık açısından önemsizdir, bunlar onarılabilir.

Bu ön bilgilendirmeyi deprem bölgesinde  kurtarma çalışmaları esnasında bize çok sorulan sorulara cevap olsun diye yazdım. Yine de binanızda hasar görülsün veya görülmesin mümkünse bir uzman tarafından denetlene yapılmadan zorunlu değilseniz asla yaklaşmayın ve girmeyin. 

 

Depremin ekonomik yıkımı da ortaya çıktı! İşte şok eden rapor!

Naci Görür’den iki bölge için dehşete düşüren uyarı! Oraları etkilenirse felaket olur!

Resmi verilerle belgelendi! İstanbul için korkunç rakam!


Geri Dön