Deprem testi hangi araçlarla, nasıl yapılır?
Deprem testi binalarda nasıl yapılır? Binalara deprem testi nasıl uygulanır? Deprem testinde kullanılan araçlar hangileridir? Deprem testi nasıl uygulanır? Deprem testi hangi araçlarla ve nasıl yapılır? İşte cevaplar...
Deprem testi hangi araçlarla, nasıl yapılır?
T.S. 10465/1982 – TS EN 12504 – 1/2002 TS EN 12390 – 3/2002 Standartlarına göre binalarda Deprem testi yapmak için aşağıdaki cihazlar ve işlemler uygulanmaktadır.
Schmidt Çekici: Deprem testi yapılacak yerin TSE Standartlara göre yapının belirli yerlerinden Schmidt çekici okumaları yapılır. Okuma sonuç değerleri, yapının tamamı ile ilgili bir değerlendirme yapılması hususunda bilgi verir.
Çelik Donatı tespiti: Deprem testi yapılacak binada Ferroscan PS200 cihazı ile, betonarme elemanın ihtiva ettiği donatının çapları ve donatı aralıkları mesafeleri, etriye çapları, aralıkları, paspayı değerleri tespit edilir ve grafikler halinde raporlanır.
Donatı dedektörü: Binanızdaki teknik eleman (karot ekibi) tarafından yapılan çalışmaların başında uygun görülen yerlerinden karot numunesi almadan önce, mevcut çelik donatıyı kesmemek için, çelik donatıların, elektrik hatlarının veya betonarme eleman içinden geçen mekanik tesisatın yerlerinin tespit edilip, yapının hiçbir anlamda zarar görmeyecek şekilde karot alınmasını sağlamaktır.
Karot alımı: Deprem testi için yapılan ve Karot alımı tespit edilen yerlerden karot makinesi ile binanızın beton kalitesini tespit etmek amacıyla, TSE standartlarına uygun şekilde uygulanan numune alma işlemidir. Karot alımından dolayı betonda oluşan boşluklar, yüksek mukavemetli kendinden genleşen özel bileşimli harç ile doldurulur.
Basınç Dayanım tayini ve Raporlama: Deprem testi ile alınıp Laboratuvara getirilen karot numuneleri, TSE standartlara göre özel makinelerde kesilip, başlıklaması yapılır. TSE standartları doğrultusunda kür şartları tamamlandığında basınç deneylerine tabi tutulur. Deprem test sonucunda yapılan Deneyler kalibre edilmiş bilgisayarlı en son teknolojiyle donatılmış presler ile yapılıp, deney sonuçları bilgisayar tarafından raporlanır.
Değerlendirme: Deprem testi neticesinde Raporlama sonucu bulunan değerler, konusunda uzman mühendisler tarafından değerlendirilir. Binanın mevcut projesi ile röleve kontrolü yapılır. Gözlem ve önerileri içeren resmi rapor halinde sunulur.
Bu raporlar tüm resmi ve özel kurumlarda kullanmak kaydıyla ve ayrıca T.C. Mahkemelerinde belge olarak kullanmak üzere yapı sahibine teslim edilir.