Deprem uzmanı Prof. Dr. Okan Tüysüz'den flaş uyarı! Hemen bakın, çok önemli!
Sosyal medya hesabından kendisine yöneltilen soruları yanıtlayan Jeoloji yüksek mühendisi Prof. Dr. Okan Tüysüz, "yıkıcı deprem üretebilir" diyerek o bölgeleri uyardı. İşte Prof. Dr. Tüysüz'ün son dakika açıklamaları...
Prof. Dr. Okan Tüysüz'ün açıklamalarına göre; Artçı depremlerin dağılımı, kırılan fayı ve üzerine gerilim aktarılan (tetiklenen) bölgeleri gösterir. Prof. Dr. Tüysüz, Göksun batısından Malatya'ya, Samandağ'dan Pütürge'ye ve Narlı'dan Pazarcık'a uzanan hatları görüyorsunuz diyerek, bu hatlar boyunca bir daha deprem beklemiyoruz, bunlar kırıldı hatırlatması yaptı.
Prof. Dr. Okan Tüysüz, Ekinözü depreminin ardından stresin bu bölgeye transfer edilmiş olabileceğini belirterek, artçıların geniş bir alana Göksun'dan batıya doğru yayıldığını ifade etti. Bu bölgede Savrun fayının kuzey ucunu kaplayan bir fay hattı bulunmakta ve küçük depremlerle kısmen kırılmış olabileceği öne sürülmüştür.
Prof. Dr. Okan Tüysüz, farklı bölgelerdeki fay hatları hakkında açıklamalarda bulunarak, bazı bölgelerde deprem riskinin yüksek olduğunu belirtmiştir. Kurucaova, Tekir ve Çağlayan bölgelerindeki fay hattının geçmişi ve hızı hakkında yeterli bilgiye sahip olmadığımızı söyleyen Tüysüz, bu bölgede 5-6 gibi depremlerin sürpriz olmayacağını ancak ne zaman ve ne kadar büyük bir deprem olacağının kesin olmadığını belirtmiştir.
Malatya-Ovacık fayının da büyük deprem üretme potansiyeli olduğunu ifade eden Tüysüz, ancak üzerinde daha fazla çalışma yapılması gerektiğini belirtmiştir. Bu fayın yavaş ve uzun aralıklarla deprem ürettiğini ifade eden Tüysüz, yakın dönemde büyük bir deprem olma ihtimalinin düşük olduğunu söylemiştir.
Adıyaman, Gaziantep ve Antakya gibi bölgelerin büyük depremi atlatmış olduğunu belirten Tüysüz, Samandağ açıklarında denizde bir deprem olabileceğini ancak bu depremin 6 civarlarını geçmeyeceği düşünüldüğünü belirtmiştir.
Adana, Osmaniye, Mersin ve Kıbrıs bölgelerinde büyük bir deprem beklenmediğini ifade eden Tüysüz, ancak her zaman hatırlanması gereken şeyin depremlerin ne zaman olacağı veya ne kadar büyük olacağı gibi öngörülemeyen doğal afetler olduğunu vurgulamıştır.
Tüysüz, deprem hazırlıklarının önemine de dikkat çekerek, evlerin güçlendirilmesi, acil durum çantaları hazırlanması, acil durum planları yapılması ve yerel yetkililerin deprem planlarına uyulması gibi önlemlerle deprem gibi doğal afetlerin olası etkilerinin minimize edilebileceğini belirtmiştir. Ancak, herhangi bir bilim insanının öngörüleri kesin olmadığı için, sürekli güncellenen bilgilere ve resmi makamların uyarılarına dikkat etmek önemlidir.
D-100 kara yolu İstanbul istikametinde ulaşım sağlanamıyor! |
Meteoroloji uzmanından son dakika hava durumu açıklaması! |
O bankalarda son dakika rüzgarı esti! Bayrama özel faizsiz kredi imkanı! Sakın kaçırmayın 5 banka duyurdu! |