Depremden etkilenen 11 ildeki natamam binalarda hasarların gizlenmesine geçit verilmeyecek!
Depremlerden etkilenen 11 şehirdeki teknik heyet tarafından natamam binalarda hasar tespit incelemelerine başlandı. Böylelikle inşa halindeki binalarda meydana gelen deprem hasarının sıva ve boyayla kapatılarak gizlenmesinin de önüne geçilecek.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı koordinasyonunda, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen toplam 11 şehirde inşaat mühendisliği alanında uzman akademisyenlerden meydana gelen teknik heyet tarafından natamam binalarda hasar tespit incelemeleri başlatıldı. Böylelikle inşa halindeki binalarda meydana gelen deprem hasarının sıva ve boyayla kapatılarak gizlenmesinin de önüne geçilmiş olacak.
Anadolu Ajansı muhabirinin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yetkililerinden aldığı bilgilere göre, depremlerden etkilenen 11 şehirde vatandaşların ikamet ettiği binalardaki hasar tespit çalışmaları hızla devam ediyor.
Bu bölgelerde depremler olmadan önce yapımlarına başlanmış fakat henüz tamamlanmamış binalarda da hasar tespit çalışması yapılmıyordu. Fakat bu binaların hasar durumlarını ve inşaatın hangi koşullarda devam edebileceğini belirlemek için İçişleri Bakanlığınca 21 Şubat tarihinde "Genel Hayata Etkili Afet Bölgelerindeki Natamam Binalar" isimli genelge yayımlandı.
Söz konusu genelgeye göre, 6 Şubat 2023 tarihinden önce inşasına başlanmış fakat yapımı henüz tamamlanmayan binalarda inşaatın devamı için en geç bir ay içinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca yetkilendirilen kurum ya da kuruluşlardan teknik rapor alınması zorunluluğu da getirildi. Görevli teknik heyet tarafından bu inşaatlarla ilgili hazırlanan raporun değerlendirilmesinin ardından uygun olduğuna karar verilenlerin faaliyetlerine de izin verilecek.
Her bina için ayrı ayrı teknik rapor düzenlenecek
Söz konusu genelge kapsamında, natamam binaların hasar durumlarının belirlenmesi, giderilebilir hasar durumunda uygun teknik metotlar önerilmesi, inşaatın sürüp sürmeyeceğine ya da hangi koşullara göre sürdürüleceğine karar verilmesi gibi konular, Yapı İşleri Genel Müdürlüğü koordinasyonunda yürütülecek.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı natamam binaların incelenmesi için inşaat mühendisliği alanında doktora ve üstü düzeyde eğitime sahip uzman kişilerle ve belediyelerle ortak çalışmalara da başladı.
Yükseköğretim Kurulunun da destek verdiği Bakanlığın planlamasıyla, her şehir için ülke genelindeki üniversitelerden 184 öğretim görevlisi ve üyesinin yer aldığı teknik heyet oluşturuldu.
Bu heyetler, inşaat halinde olan her bina için ayrı ayrı teknik rapor düzenleyecek.
Ayrıca verilen bilgilere göre, bu teknik raporda, binanın dört cephesinden çekilmiş olan dış cephe fotoğrafları, binanın taşıyıcı ve taşıyıcı olmayan elemanlarındaki hasar durumunu ortaya çıkaracak biçimde hasarlı elemanların tamamı için, hasarsız elemanların da yeterli miktarda fotoğraf ve video kayıtları zorunlu olmak üzere tüm tespitleri yer alacak.