26 / 05 / 2024

Depremden etkilenen 11 ildeki natamam binalarda hasarların gizlenmesine geçit verilmeyecek!

Depremden etkilenen 11 ildeki natamam binalarda hasarların gizlenmesine geçit verilmeyecek!

Depremlerden etkilenen 11 şehirdeki teknik heyet tarafından natamam binalarda hasar tespit incelemelerine başlandı. Böylelikle inşa halindeki binalarda meydana gelen deprem hasarının sıva ve boyayla kapatılarak gizlenmesinin de önüne geçilecek.



Her bir bina 4 kategoride raporlanacak

Verilen bilgiye göre, incelenen her bina, 4 kategoride değerlendirilerek raporlanacak.

Hiçbir hasarın görülemediği bina "hasarsız" şekilde birinci kategoride değerlendirilerek ve inşasına izin verilecek. Eğer binada, kılcal düzeyde ve onarılabilir hasar varsa 2. kategoride değerlendirilecek ve onarım sonrasında devamına izin verilecek. Binada taşıyıcı sistemi etkileyen ve önemli çatlaklar ile hasar varsa 3. kategoride değerlendirilecek ve böylesi bir durumda bina Deprem Yönetmeliği'nin öngördüğü şekilde ileri incelemeye alınacak ve sonucuna göre güçlendirilerek devamına da izin verilecek.

Taşıyıcı sistemdeki hasar "onarılamaz-güçlendirilemez" şeklinde değerlendirilirse 4.  kategoride yer alacak bina, devamına izin verilmeyecek ve yıktırılacak.

Böylelikle inşa halindeki bir binada oluşan deprem hasarının sıva ve boyayla kapatılarak gizlenmesi çabasına da hiçbir şekilde izin verilmemiş olacak.

Depremden etkilenen 11 ildeki natamam binalarda hasarların gizlenmesine geçit verilmeyecek!

Şu ana kadar toplamda 1135 natamam bina incelendi

Açıklanan rakamlara göre, bu kapsamda şu ana kadar Kahramanmaraş, Gaziantep, Hatay, Adıyaman ve Osmaniye'de toplamda 1135 binanın incelemesi tamamlandı.

Söz konusu bu binaların 889'unun 1., 216'sının 2. 30'unun ise 3. kategoride olduğu tespit edildi. Dördüncü kategoride yani yıkılması gerekli olan bina henüz tespit edilemedi.

Yapı İşleri Genel Müdürlüğünce, faaliyetlerin nasıl yürütüleceği konusundaki bilgilendirme çalışmaları 5 şehirde tamamlandı, diğer şehirlerde ise sürüyor.

Maraş-Hatay depremleri konut piyasasını da sarstı! Yeni kiralar yüzde 173.5 arttı!

Kandilli'den yeni İstanbul depremi açıklaması! Kahramanmaraş depremleri İstanbul'daki riski artırdı mı? 

Naci Görür peş peşe açıkladı: İstanbul, Erzincan-Karlıova ve Karlıova-Bingöl Göynük... Deprem bekleniyor!


Geri Dön