18 / 05 / 2024

Depreme karşı sadece binalar değil şehir de dönüştürülmeli!

Depreme karşı sadece binalar değil şehir de dönüştürülmeli!

Marmara depreminin yıldönümünde Türkiye 'nin afetlere karsı hazırlıklarını değerlendiren MAG Vakfı Genel Müdürü Mustafa Elvan Cantekin, depreme karsı sadece bina dönüşümünün değil, şehir dönüşümünün önemine dikkat çekti.





Mahalle Afet Gönüllüleri Vakfı yoğunluk kazanan kentsel dönüşüm uygulamaları ile İstanbul Valiliği'nin başlattığı Güvenli Yaşam eğitim kampanyalarını Türkiye'de afet risklerinin azaltılması konusunda son derece önemli adımlar olarak değerlendirdi. 


MAG Vakfı Genel Müdürü Mustafa Elvan Cantekin, Türkiye'nin özellikle Afet ve Acil Durum Başkanlığı kurulduktan sonra çok yol kat ettiğini söyledi. Cantekin "Afet ve Acil Durum Başkanlığı kurulduktan sonra afetlere karşı duyarlılık ve bilinç çok gelişti. Türkiye nüfusu neredeyse 74 milyon. Şu anda kesin bir risk haritası çıkarılmamış da olsa Türkiye nüfusunun yüzde 70'den fazlası çeşitli doğa kaynaklı risklere maruz. Böyle bir risk karşısında nasıl hazır olacağını bilen vatandaş sayısı çok az. 5 şehirde toplam 5 bin gönüllü eğit tik fakat Türkiye'nin nüfusu düşünüldüğünde yeni gönüllülerin eğitimi ve onların motivasyonlarının yüksek tutulması için devlete de görevler düşüyor" dedi. 


Herkese görev düşüyor Çarpık kentler ve riskli yapı stoğunun, afet yönetimi açısından korkulu rüya olduğunu belir ten Mustafa Elvan Cantekin, şu bilgileri verdi: "Türkiye, dönüşüm ile bu tablonun iyileştirilmesinde çok büyük fırsat yakalamış ola cak. Bu dönüşümler; sadece bina güvenliğinin artırıldığı değil ka musal alanların çoğaltıldığı, yaşam kalitesinin yükseltildiği kentsel mekanların yaratıldığı bir planlama ile gerçekleşebilir. Kentsel dönüşümü bina dönüşümü değil çarpık kentlerin dönüşümü olarak değerlendirmeliyiz. Kentsel dönüşümü sadece yapı stoğunu yıkıp yeniden yaparak değil, yaşanabilir kentler yaratmak için yurttaşlarla birlikte geliştirilmiş projelerle gerçekleştirebiliriz." 


Star


Geri Dön