15 / 05 / 2024

Depremin bilançosu giderek ağırlaşıyor! Depremin Türkiye ekonomisine etkisi ne olacak?

Depremin bilançosu giderek ağırlaşıyor! Depremin Türkiye ekonomisine etkisi ne olacak?

Türkiye, tarihinin en büyük deprem felaketlerinden birini yaşadı. Kahramanmaraş merkezli peş peşe yaşanan depremlerin ardından hayatını kaybedenlerin sayısı 16 bini aştı. Binlerce bina da hasar görürken, ülkemizi bekleyen bir başka tehlike ise yaratacağı ekonomik kayıplar...



1999’DA KAYIP 19 MİLYAR DOLARDI

Depremin bilançosu giderek ağırlaşıyor! Depremin Türkiye ekonomisine etkisi ne olacak?

Ülker’e göre, depremin yarattığı faturanın ekonomide büyük yara açacağı aşikar. 1999 yılında yaşanan Marmara depremi, Türk Sanayicileri ve İş adamları Derneği (TÜSİAD)’a göre 17 milyar dolarlık bir zarara yol açmıştı. Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) bu rakamı 15-19 milyar dolar olarak belirlerken,  Dünya Bankası’na göre ise maliyet 12-17 milyar dolar olarak belirtilmişti.

Ülker, TÜSİAD’a göre verilen ekonomik kaybın 1999 yılı GSYİH’sının yüzde 9’unun, DPT’ye göre yüzde 8 ila 10’unun, Dünya Bankası’na göre yüzde 6,3 ila 9’unun kaybı anlamına geldiğini vurguladı. 10 şehrimizi 8 saat arayla sarsan 7.7 ve 7.5’lik depremlerin ise ekonomiye yansımasının yüzde 0.6 ila 2 arasında değişeceği belirtildi. ABD Jeoloji Araştırmaları Merkezi (US Geological Survey), kayıpların Türkiye'nin GSYİH'sının yaklaşık yüzde 2'si büyüklüğünde olabileceğini öngördü.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön