22 / 11 / 2024
fuzul

Depremlerden etkilenen Malatya'da 3 bin 700 esnaf konteyner için bekliyor! 

Depremlerden etkilenen Malatya'da 3 bin 700 esnaf konteyner için bekliyor! 

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Malatya'da yaklaşık 3 bin 700 esnaf ticari faaliyetine devam edebilmek amacıyla konteyner bekliyor. İşte şehirde yapılan çalışmalardaki son durum...




6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğünde meydana gelen depremlerde,  Malatya'da 20 bin civarında iş yeri yıkıldı, bazıları ise ağır hasar gördü. 

AFAD öncülüğünde devlet ve özel sektör el birliğiyle yaraların sarıldığı şehirde, iş yerleri yıkılan ve zarar gören esnaftan bir kısmı geçici konteyner iş yerlerinde ticari faaliyetine devam ediyor. 

Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği kayıtlarına göre, şehirde 5 bin 200 esnaf geçici iş yerleri için talepte bulundu. Bunlardan 1500'ünün ihtiyacının giderildiği bölgede, hala 3 bin 700 esnaf konteyner için bekliyor.

Depremlerden etkilenen Malatya da 3 bin 700 esnaf konteyner için bekliyor! 

AFAD tarafından açıklanan kayıtlara göre de şehir merkezi ve ilçelerde 39 alana bugüne kadar 3 bin 158 konteyner yerleştirilirken, 3 bin 105 esnaf geçici iş yerinde faaliyet gösteriyor. Konteynerde faaliyette bulunan esnaflar bir an önce kalıcı iş yerlerinin yapılmasını bekliyor.

Bunların yanı sıra Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Malatya Büyükşehir Belediyesi ve Emlak Konut GYO iş birliğinde şehirde "Çarşı Projesi" başlatıldı. İhalesi tamamlanarak çalışmalara başlanan 220 dönümlük alanda inşa edilecek olan proje çerçevesindeki çalışmalar sürüyor. 

Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Şevket Keskin, yaptığı son dakika açıklamasında, depremde esnafın büyük hasar gördüğünün altını çizdi. 

Depremlerden etkilenen Malatya da 3 bin 700 esnaf konteyner için bekliyor! 

Şevket Keskin, 20 bin esnafın iş yerinin zarar gördüğüne dikkat çekti ve depremzede esnafın geçimini konteynerdeki iş yerlerinden sağladığını  belirtti. 

Malatya'da esnaf için kalıcı iş yeri temeli atılmaya başlandığının da altını çizen Keskin, açıklamasında "Bugün depremin merkezi Kahramanmaraş diyorlar ancak en büyük yıkım Malatya'da yaşandı. Malatya yıkık değil çökmüş bir kent. Şehrin kalbi çarşıdır, eğer çarşıyı bir an önce ayağa kaldırmazsanız, insanların karnını doyuramaz ve mutlu edemezsiniz. Ticaret olmadan yaşam olmaz. İşte bugün çarşıya baktığınız zaman sokakları bırakın ana cadde dahi kapalıyken esnaf sanatkarın lambası yanıyor. Malatya esnaf ve sanatkarsız kalırsa yetim kalır, biter, tükenir" ifadelerini kullandı ve bunun için bir an önce esnaf ve sanatkar camiasının kalıcı yerlerinin yapılmasının gerektiğini vurguladı. 

Şehirde 3 binden fazla esnafın konteynerde faaliyetine devam ettiğini aktaran Keskin, üyelerine 1500 konteyner tahsisi yaptıklarını fakat bugün esnaf ve sanatkara 5 binin üzerinde konteyner gerektiğini dile getirdi. 

"Bu konuda valimiz, belediyeyle yetkililerle görüştük ve sıkıntılarımızı dile getirdik. En kısa zamanda bu konteynerlerin yerlerine koyulması gerekli. Çünkü esnaf dışarıda, kış geldi" diyen Keskin, şehirde en azından 3 bin 500 konteynerin kurulmasının elzem olduğunu söyledi. 

Keskin, kent merkezinde başlatılan çalışmaların umut verici olduğunun altını çizdi ve bir an önce iş yerlerinin bitirilmesini beklediklerini aktardı.

Depremlerden etkilenen Malatya da 3 bin 700 esnaf konteyner için bekliyor! 

Şehir merkezindeki geçici ticaret merkezinde ayakkabıcılık yapan esnaf Alaaddin Polat, depremde iş yerinin ağır hasar aldığını, sonrasında da yıkıldığını belirtti. 

Hasarlı iş yerinden malzemelerini çıkarabildiğine dikkat çeken daha sonra devletin kendileri için geçici olarak yaptığı konteyner çarşıya yerleştiklerini ve burada ticari faaliyetlerine devam ettiklerini aktardı. 

Konteyner iş yerlerine esnafın yerleştiğine, vatandaşların da alışverişe alıştığına vurgu yapan Polat, "Kalıcı iş yerleriyle ilgili çalışmaların sürdüğünü biliyoruz, temeller atıldı. Bazı ufak tefek sıkıntılar ortaya çıkıyor ancak zor iş. 11 şehir, bunun üstesinden gelmek kolay değil ama Cumhurbaşkanımız, bakanlarımız, milletvekillerimiz hepsi koşturuyor, hepsinden Allah razı olsun. İnşallah bir an önce iş yerlerimiz tamamlanır ve vatandaşımıza daha iyi hizmet sağlarız" açıklamasında bulundu. 

Deprem bölgesindeki KOBİ'lerin destek ödemeleri resmen başladı! KOSGEB desteğine başvuran hemen baksın!

Konut kredisindeki yüksek faizler konut satışlarını düşürürken, fiyatlar durağanlaştı!

Kentsel dönüşümde rezerv alan detayı: Bakanlık arsayı vatandaştan satın alabilecek!

Bakan Özhaseki açıkladı! Yeniden İmar Çerçeve Projesi kapsamında afet bölgesini alt ve üst yapısıyla ayağa kaldıracağız!


Geri Dön